Schuimige prei-venkelsoep
met anijsroom |
Ingrediënten Prei-venkelsoep (12 pers) n 12 preien n 3 venkel à 300 gr n 3 kruimige aardappel à 100 gr n olijfolie n 3 stukjes foelie n 2 à 3 liter krachtige kippenbouillon n 3 bosjes bladpeterselie n 450 ml volle melk n 300 ml slagroom Ingrediënten Melba n 12 sneetjes wit casinobrood n 6 eetlepels pompoenpitolie Ingrediënten Anijsroom n 300 ml slagroom n 75 ml anijslikeur Ingrediënten Roquefortmousse n 300 gr Roquefort (of andere pittige
blauwschimmelkaas) n 300 gr mascarpone Extra n Staafmixer n Spuitzak met gladde spuitmond |
|
Bereiding
n Melba
n Verwarm de oven voor op 125°C
n Snijd de korstjes van het brood
n Rol het brood, tussen twee vellen plasticfolie, met
een deegroller flinterdun uit
n Strijk er met een kwast pompoenpitolie over
n Rol de plak op in de vorm van een cannelloni-buisje
n Leg de rolletjes met de sluitkant naar beneden op
bakpapier en droog ze in 50 minuten in de oven krokant en goudbruin
n Prei-venkelsoep
n Snijd het donker groene gedeelte van de prei en
halveer het witte gedeelte van de prei (± 300 gr) in de lengte
n Was de prei en snijd het wit van de prei in stukken
n Verwijder de harde kern van de venkel en snijd de
venkel in stukken
n Schil en snijd de aardappel in kleine blokjes
n Verhit olijfolie in een soeppan en fruit hierin de
prei en venkel in ± 2 minuten glazig
n Voeg de aardappel, foelie en bouillon toe en breng
aan de kook
n Laat 5 minuten zachtjes koken
n Haal intussen de blaadjes van de peterselie
n Dompel ze 30 seconden in kokend water (zonder zout)
n Spoel direct koud af op een zeef en knijp al het
vocht eruit
n Voeg de melk en room toe aan de preisoep en breng
nogmaals aan de kook
n Pureer de soep in de blender samen met de
bladpeterselie
n Schenk door een fijne bolzeef en breng indien nodig
nog op smaak met zeezout
n Anijsroom
n Klop de slagroom op tot yoghurt dikte, voeg de
anijsdrank toe en klop verder tot het lobbig is
n Zet deze afgedekt en koud weg in de koelkast
n Roquefortmousse
n Laat de mascarpone op kamertemperatuur komen en
roer smeuïg
n Kruimel de roquefort erbij en meng goed door elkaar
n Vul een spuitzak met gladde spuitmond
n Leg de mousse koud weg
n Haal de anijsroom 10 minuten voor het serveren uit
de koelkast
n Breng de soep aan de kook
n Vul de melba canneloni met de roquefortmousse
n Afwerking
n Schenk de soep met een maatbeker in mooie wijnglazen
n Schep er voorzichtig twee eetlepels anijsroom op
n Leg de cannelloni op het glas