Roomsoep van eend met blauwe bessen |
Ingrediënten (12 pers) n 2 stuks eendenborsten n 10 plakken bacon n 2 sjalotten n 2 tenen knoflook n 1 winterwortel n 3 stengels bleekselderij n 2 stuks portabello’s n 1½ eetlepel tomatenpuree n 1 eetlepel bloem n ½ dl cognac n 2 dl port n 4 dl rode wijn n 1 liter gevogelte bouillon = ± 2 potten fond met wat water n 1 laurierblaadje n 2 takjes tijm n 2 dl slagroom Ingrediënten Blauwe bessenmengsel n
125 gram blauwe bessen n
1½ eetlepel poedersuiker n
½ stuks limoen n
1 theelepel limoensap n
limoenrasp n
2 eetlepels
balsamicoazijn n 1 eetlepel peterselie, gehakt |
|
Bereiding
n Snij het vel van de eendenborsten in en leg ze
zonder boter of olie op het vel in een hete koekenpan
n Bak ze in ± 10 minuten goudbruin
n Draai ze om en bak nog 4 minuten tot ze mals zijn
n Haal ze uit de pan en zet opzij
n Laat een
beetje vet in de pan zitten
n Hak de bacon fijn
n Snij de uien en de knoflook fijn, schil de wortel
en snij ze in blokjes
n Borstel de portabello’s schoon
n Verwijder de lamellen en hak ze fijn
n Doe de bacon, ui, knoflook, bleekselderij, wortel
en portabello’s in de pan en bak ze ± 10 minuten onder af en toe roeren
n Meng de tomatenpuree erdoor en laat 2 minuten
meebakken om te ontzuren
n Roer de bloem erdoor en laat 1 minuut meebakken
n Roer dan, beetje bij beetje de cognac, de port, de
wijn en de bouillon erdoor
n Breng de soep aan de kook en voeg laurierblad en
tijm toe
n Zet het vuur laag en laat, met deksel op de pan,
ongeveer een half uur zachtjes koken
n Doe de bessen, poedersuiker, limoenrasp en
limoensap, peterselie en balsamicoazijn in een kom
n Prak de bessen licht, maar laat een gedeelte nog
vrij heel
n Verwijder het vel van de eendenborst en snij het
vlees (haaks op de draad) in dunne reepjes
n Verwijder laurierblad en tijm uit de soep en pureer
deze
n Giet door een fijne zeef
n Breng opnieuw aan de kook en laat ± 10 minuutjes
koken
n Verwarm de reepjes eend in een beetje soep
n Voeg de slagroom toe aan de soep en breng deze op
smaak met peper en zout
n Schep de soep in kleine kopjes, geef de reepjes
eend erop en garneer met een lepeltje blauwe bessenmengsel