Roomsoep van eend met blauwe bessen

 

Ingrediënten (12 pers)

n   2 stuks eendenborsten

n   10 plakken bacon

n   2 sjalotten

n   2 tenen knoflook

n   1 winterwortel

n   3 stengels bleekselderij

n   2 stuks portabello’s

n   1½ eetlepel tomatenpuree

n   1 eetlepel bloem

n   ½ dl cognac

n   2 dl port

n   4 dl rode wijn

n   1 liter gevogelte bouillon = ± 2 potten   fond met wat water

n   1 laurierblaadje

n   2 takjes tijm

n   2 dl slagroom

Ingrediënten Blauwe bessenmengsel

n   125 gram blauwe bessen

n   1½ eetlepel poedersuiker

n   ½ stuks limoen

n   1 theelepel limoensap

n   limoenrasp

n   2 eetlepels balsamicoazijn

n   1 eetlepel peterselie, gehakt

 

ccpl-nov2012-soep (2)

 

Bereiding

n   Snij het vel van de eendenborsten in en leg ze zonder boter of olie op het vel in een hete koekenpan

n   Bak ze in ± 10 minuten goudbruin

n   Draai ze om en bak nog 4 minuten tot ze mals zijn

n   Haal ze uit de pan en zet opzij

n    Laat een beetje vet in de pan zitten

n   Hak de bacon fijn

n   Snij de uien en de knoflook fijn, schil de wortel en snij ze in blokjes

n   Borstel de portabello’s schoon

n   Verwijder de lamellen en hak ze fijn

n   Doe de bacon, ui, knoflook, bleekselderij, wortel en portabello’s in de pan en bak ze ± 10 minuten onder af en toe roeren

n   Meng de tomatenpuree erdoor en laat 2 minuten meebakken om te ontzuren

n   Roer de bloem erdoor en laat 1 minuut meebakken

n   Roer dan, beetje bij beetje de cognac, de port, de wijn en de bouillon erdoor

n   Breng de soep aan de kook en voeg laurierblad en tijm toe

n   Zet het vuur laag en laat, met deksel op de pan, ongeveer een half uur zachtjes koken

n   Doe de bessen, poedersuiker, limoenrasp en limoensap, peterselie en balsamicoazijn in een kom

n   Prak de bessen licht, maar laat een gedeelte nog vrij heel

n   Verwijder het vel van de eendenborst en snij het vlees (haaks op de draad) in dunne reepjes

n   Verwijder laurierblad en tijm uit de soep en pureer deze

n   Giet door een fijne zeef

n   Breng opnieuw aan de kook en laat ± 10 minuutjes koken

n   Verwarm de reepjes eend in een beetje soep

n   Voeg de slagroom toe aan de soep en breng deze op smaak met peper en zout

n   Schep de soep in kleine kopjes, geef de reepjes eend erop en garneer met een lepeltje blauwe bessenmengsel

 

 

 

Culinaire Kookclub Houthalen