Hazenrug met gevulde amandelappeltjes

 

Ingrediënten (4 pers)

n   4 hazenruggen

n   2 appelen

n   1 citroen

n   3 eetlepels kersenconfituur

n   700 g ontpitte noordkrieken (bokaal) (+ sap uit de bokaal)

n   3 eetlepels rozijnen

n   100 gr amandelpoeder

n   1 druppel amandelaroma

n   4 eetlepels rietsuikersiroop

n   2 eetlepels room

n   3 eetlepels olijfolie

n   2 takjes peterselie (vers)

n   2 koffielepels kaneel

n   1 blaadje laurier

n   1 koffielepel tijm (gedroogd)

n   peper en zout

n    instantsausbinder (facultatief

 

HAZENRUG_AMANDELAPPEL_MR

Bereiding

n   Laat de hazenrugfilets oppervlakkig ontdooien

n   Bak ze goudbruin in de olijfolie

n   Schik in een ovenschotel en kruid met tijm, peper en zout

n   Snij de appelen middendoor, verwijder het klokhuis en besprenkel met wat citroensap

n   Snij aan de bolle kant van de appel een schijfje af zodat de helften mooi rechtop blijven staan

n   Schik de helften in een ovenschaal

n   Meng het amandelpoeder met 1 koffielepel kaneel, de rozijntjes, de amandelessence, de rietsuikersiroop en de room

n   Verdeel deze amandelpasta over de 4 appelhelften

n   Snipper de verse peterselie fijn

n   Plaats de ovenschotel met de appelen 20 minuten in de oven op 200°C

n   Zet het vlees 10 minuten mee in de oven

n   Draai de hazenruggen na 5 minuten om en bedruip met het braadvocht

n   Meng intussen de kriekenconfituur met de noordkrieken en 2/3 van het sap van de noordkrieken

n   Voeg het sap van ˝ citroen toe, kruid met peper en zout en een blaadje laurier

n   Laat 5 minuten zachtjes sudderen, verwijder het laurierblaadje en bestrooi met 1 koffielepel kaneel

n   Roer goed en laat nog 5 minuten verder sudderen

n   Bind eventueel met wat sausbinder

n   Snij het vlees in dikke schuine sneden

n   Lepel het kriekensausje rond de amandelappel en serveer met rösti

n    Bestrooi met peterselie

 

Feestelijke tips

n   Hazenrugfilets zijn snel klaar. U kan ze ook in de pan kleuren in wat boter en vervolgens ± 8 minuten verder laten garen op een zachter vuur

n   Tips voor snelle en lekkere sausjes

n   Maak het braadvocht los met 1 dl wildfond. Voeg 1,5 dl room en 1 eetlepel mosterd toe en laat inkoken tot de saus dik genoeg is. Serveer bijvoorbeeld met witloof of oesterzwammen

 

n   Maak het braadvocht los met 2 dl wildfond. Voeg 2 eetlepels veenbessencompote en 1 dl room toe. Laat even inkoken en bind lichtjes met sausbinder. Serveer bijvoorbeeld met babypeertjes

 

Wijntip

n   Montpeyroux RéserveA.C. Coteaux du Languedoc
De wijn is donkerrood en geurt heerlijk naar gekonfijt fruit, bloemen en garriguekruiden. De pittige smaak volgt de neus perfect: een explosieve fruitigheid, een mooie kruidigheid en fijne houttoetsen

 

n   Roodeberg, Western Cape Zuid-Afrika
Heerlijke rode wijn uit Zuid-Afrika, met een pittig boeket van rood fruit, kruiden en een mooie houttoets (de wijn rijpte in eiken vaten)

 

 

Culinaire Kookclub Houthalen