Hazenrug met gevulde amandelappeltjes |
Ingrediënten (4 pers) n
4 hazenruggen n
2 appelen n
1 citroen n
3 eetlepels kersenconfituur n
700 g ontpitte noordkrieken (bokaal) (+ sap uit de
bokaal) n
3 eetlepels rozijnen n
100 gr amandelpoeder n
1 druppel amandelaroma n
4 eetlepels rietsuikersiroop n
2 eetlepels room n
3 eetlepels olijfolie n
2 takjes peterselie (vers) n
2 koffielepels kaneel n
1 blaadje laurier n
1 koffielepel tijm (gedroogd) n
peper en zout n
instantsausbinder
(facultatief |
|
Bereiding
n Laat
de hazenrugfilets oppervlakkig ontdooien
n Bak
ze goudbruin in de olijfolie
n Schik
in een ovenschotel en kruid met tijm, peper en zout
n Snij
de appelen middendoor, verwijder het klokhuis en besprenkel met wat citroensap
n Snij
aan de bolle kant van de appel een schijfje af zodat de helften mooi rechtop
blijven staan
n Schik
de helften in een ovenschaal
n Meng
het amandelpoeder met 1 koffielepel kaneel, de rozijntjes, de amandelessence,
de rietsuikersiroop en de room
n Verdeel
deze amandelpasta over de 4 appelhelften
n Snipper
de verse peterselie fijn
n Plaats
de ovenschotel met de appelen 20 minuten in de oven op 200°C
n Zet
het vlees 10 minuten mee in de oven
n Draai
de hazenruggen na 5 minuten om en bedruip met het braadvocht
n Meng
intussen de kriekenconfituur met de noordkrieken en 2/3 van het sap van de
noordkrieken
n Voeg
het sap van ˝ citroen toe, kruid met peper en zout en een blaadje laurier
n Laat
5 minuten zachtjes sudderen, verwijder het laurierblaadje en bestrooi met 1 koffielepel
kaneel
n Roer
goed en laat nog 5 minuten verder sudderen
n Bind eventueel
met wat sausbinder
n Snij
het vlees in dikke schuine sneden
n Lepel
het kriekensausje rond de amandelappel en serveer met rösti
n Bestrooi met peterselie
Feestelijke tips
n Hazenrugfilets
zijn snel klaar. U kan ze ook in de pan kleuren in wat boter en vervolgens ± 8
minuten verder laten garen op een zachter vuur
n Tips voor snelle en lekkere sausjes
n Maak
het braadvocht los met 1 dl wildfond. Voeg 1,5 dl room en 1 eetlepel mosterd
toe en laat inkoken tot de saus dik genoeg is. Serveer bijvoorbeeld met witloof
of oesterzwammen
n Maak
het braadvocht los met 2 dl wildfond. Voeg 2 eetlepels veenbessencompote en 1
dl room toe. Laat even inkoken en bind lichtjes met sausbinder. Serveer
bijvoorbeeld met babypeertjes
Wijntip
n Montpeyroux
RéserveA.C. Coteaux du Languedoc
De wijn is donkerrood en geurt heerlijk naar gekonfijt fruit, bloemen en
garriguekruiden. De pittige smaak volgt de neus perfect: een explosieve
fruitigheid, een mooie kruidigheid en fijne houttoetsen
n Roodeberg,
Western Cape Zuid-Afrika
Heerlijke rode wijn uit Zuid-Afrika, met een pittig boeket van rood fruit,
kruiden en een mooie houttoets (de wijn rijpte in eiken vaten)