Koffie-ijs met tiramisu en meringue

 

Ingrediënten Meringue (12 pers)

n   beetje citroensap

n   120 gr eiwit

n   100 gr kristalsuiker

n   1 theelepel citroensap

n   100 gr poedersuiker

Ingrediënten Biscuitdeegbodem

n   5 stuks eieren

n   150 gr suiker

n   40 gr maïzena

n   60 gr bloem

n   snufje zout

n   4 eetlepels Amaretto

Ingrediënten Tiramisu

n   150 gr mascarpone

n   80 gr suiker

n   5 dl slagroom

n   1 dl sterke koffie

n   80 gr eidooier

n   6 blaadjes gelatine

n   1 dl Amaretto

n   cacaopoeder

Ingrediënten Koffie-ijs

n   3 eidooiers

n   100 gr poedersuiker

n   2 ½ dl volle melk

n   2 dl slagroom

n   6 gr oploskoffie

n   2 zakjes vanillesuiker

Extra

n   amuse-steelpannetjes

n   uitsteekringen ± 5 cm Ø - 1 p.p.

n   spuitzak

 

Nagerecht-koffie-ijs met tiramisu en meringueOktober-2012

 

Bereiding

n   Meringue - direct mee beginnen!

n   Maak een metalen kom goed vetvrij met wat citroensap

n   Klop de eiwitten stijf met de suiker en het citroensap

n   Spatel er de poedersuiker door

n   Doe de massa in een spuitzak en spuit toefjes op een bakplaat met een bakmatje

n   Bak af in een oven van 90°C gedurende 2 uur tot ze droog en krokant zijn.

n   Biscuitdeeg

n   Meng eieren en suiker gedurende 10 minuten in keukenmachine

n   Zeef bloem en maïzena, voeg zout toe en spatel dit door het schuimige mengsel tot alles goed is gemengd

n   Bedek een bakblad met een bakmatje en strijk het deeg uit

n   Bak het deeg in een voorverwarmde oven op 190°C

n   Laat het deeg afkoelen

n   Steek er met de ringen bodems uit – 1 p.pers. - en besprenkel met Amaretto

n   Koffie-ijs

n   Los de koffie op in 1 eetlepel warm water en laat afkoelen

n   Klop de eierdooiers met de poedersuiker, vanillesuiker en de opgeloste koffie en de melk au bain marie tot een mooi mengsel

n   Klop de slagroom bijna stijf

n   Giet het koffiemengsel bij de slagroom

n   Draai er ijs van

n   Tiramisu

n   Week de gelatine in koud water en los op in de warme koffie

n   Klop de mascarpone op met de suiker

n   Klop de slagroom stijf en spatel de mascarpone er voorzichtig door, voeg de eidooiers, de espresso en Amaretto toe

n   Vul de ringen met de biscuitbodem en vul af met het koffiemengsel

n   Laat het opstijven, kort in de vriezer en daarna in de koeling

n   Bestrooi met cacaopoeder

 

n   Afwerking

n   Los de ringen en plaats deze op het bord en bestrooi met cacaopoeder

n   Doe een bolletje ijs in een amuse-steelpannetje en zet naast de tiramisu

n   Leg de meringue aan de andere kant op het bord

 

 

 

Culinaire Kookclub Houthalen