Fazanthen in een wildsaus met eerkhoorntjesbrood en parpadelle |
Ingrediënten (6 pers) n
3
fazantenhennen (volledig, jong en vers, panklaar, ontpluimd, op de karkas en
zonder ingewanden) n
1dl
arachideolie n
witte peper
en zout n
300 gr ui n
80 gr selder n
160 gr wortel n
2 blaadjes
laurier n
1 teentje
look n
1 pluk verse
tijm n
50 gr
tomatenpuree n
600 gr
eekhoorntjesbrood * n
5 eiwitten n
1 ei n
eetlepel
arachideolie n
300 gr
broodkruim (of paneermeel) n
360 gr verse
pappardelle (of een andere (liefst verse) pasta) n
200 gr boter n 750 gr volle room |
|
Bereiding
n Fazantenhen
n Snijd de volledige billen van de fazant
n Snijd de onderbil van de bovenbil en laat het
vel aan de bovenbil
n Hou de onderbil aan de kant voor de saus
n Snijd de borst van het been en laat vel en
vleugel eraan
n Hak de karkas in stukken en hou aan de kant
voor de saus
n Doe 1 dl arachideolie in de pan en bak de
stukken karkas op hoog vuur
n Kruid met snuif witte peper en snuifje zout
en laat verder bakken op hoog vuur
n
n Fond
n Pel de ui en snijd grof
n Was selder en wortel en snijd grof
n Schud af en toe de pan met de karkas op
n Doe de gebakken karkas in de soeppot en laat
het vet in de aanbakpan
n Doe de gesneden groenten in dezelfde
aanbakpan en stoof aan
n Voeg 2 blaadjes laurier, 1 teentje look en 1
pluk verse tijm toe aan de karkas
n Voeg 50 gr tomatenpuree aan de gestoofde
groenten en bak verder aan
n Voeg de groenten bij de karkas in de soeppot
n Zet onder met koud kraantjeswater en zet
opnieuw op het vuur - de fond kan nu trekken
n Mise en place +
eekhoorntjesbrood
n
Zet een pot met
water op voor de pasta en voeg een snuif zout toe
n
Snijd de
fazantenborsten in de helft en schuin
n
Borstel het
eekhoorntjesbrood proper en snijd de slechte stukken die loshangen eruit
n
Voeg de slechte
stukken toe aan de fond
n
Snijd het
middelste stuk uit het eekhoorntjesbrood (1cm dik)
n
Snijd de
overschot in 3 stukken
n
Leg aan de kant
om straks op te bakken
n
Meng 5 eiwitten
met het extra ei in een kom en voeg een soeplepel arachideolie toe
n
Stort het
broodkruim uit in een lage schaal en kruid met witte peper en zout
n
Kruid het
middelste van het eekhoorntjesbrood ook met witte peper en zout
n
Dep het
middelste van het eekhoorntjesbrood in de opgeklopte eiwitten en wentel
volledig in het broodkruim
n Bakken
n Verwarm je oven voor op 180°C
n Zet 2 pannen op hoog vuur en voeg boter toe
n Kruid de bovenbillen en de gesneden borsten
van de fazanten met witte peper en zout
n Schroei dicht op hoog vuur (eerst op vleeskant, dan op velkant)
n Draai om als het vlees gekleurd is en zet het
vuur lager
n Leg het vlees in de ovenschaal, dek af met
aluminiumfolie en zet in de voorverwarmde oven van 180°C gedurende 7 à 8
minuten
n Jus
n
Passeer de fond
met een pollepel door een puntzeef in een kleine steelpan
n
Houd een ½
liter jus over
n
Zet de jus op
het vuur
n Voeg 750 gr room bij de jus en laat inkoken
op hoog vuur totdat de saus dikker wordt en kruid bij met witte peper en zout
n Eekhoorntjesbrood
n
Bak op hoog
vuur de stukken eekhoorntjesbrood in de gebruikte pan
n
Voeg geen extra
vetstof toe
n
Kruid met witte
peper en zout en schud op
n
Haal de stukken
eekhoorntjesbrood van het vuur
n
Voeg de stukken
eekhoorntjesbrood bij de fazant en zet opnieuw in de oven
n
Bak op niet te
hoog vuur de gepaneerde stukken eekhoorntjesbrood in de andere gebruikte pan en
voeg wat boter toe. Mag zwemmen
n
Draai om als
het eekhoorntjesbrood gekleurd is, na 2-tal minuten per kant - nu zijn je
scaloppini klaar
n Haal de scaloppini van het vuur en leg op een
bord aan de kant
n Pappardelle
n
Kook 360 gr
pappardelle, op het moment dat de saus op dikte is
n
Giet na 7
minuten de pasta af
n Doe opnieuw in de pot en voeg 50 gr boter toe
en kruid met witte peper en zout
n Afwerking
n
Verwarm je
borden
n
Warm kort je
scaloppini op in de oven – haal de temperatuur van de oven naar beneden
n
Haal de fazant
uit de oven
n
Dresseer 3
stukken fazant op elk bord
n
Verdeel de
gebakken stukken eekhoorntjesbrood over het bord
n
Draai de
pappardelle in een lepel en leg op het vlees
n
Giet 3
soeplepels saus erover
n
Leg de
scaloppini van eekhoorntjesbrood op de pappardelle
Tip
n
Als alternatief
kan je kip op de karkas, ook ontpluimd, op vel en zonder ingewanden gebruiken
n
Vind je geen
eekhoorntjesbrood? Dan kan je portobello, shiitake of grote enoki
(fluwelenpootje) paddenstoelen gebruiken