Bavarois in 2 kleuren met advocaatsaus

 

Ingrediënten Bavarois(12 pers)

n   5 dl melk

n   50 gr suiker

n   1 vanillestokje, opengesneden

n   6 eidooiers

n   7 blaadjes gelatine, geweekt in koud water - ± 5 à 10 minuten

n   5 dl slagroom

n   70 gr suiker

n   1 à 2 borrels Benedictine = likeur

n   70 gr chocolade, puur

Ingrediënten Saus

n   1 dl slagroom

n   2 dl advocaat

n   1 zakje vanillesuiker

Ingrediënten Vanilleroomijs

n   5 dl volle melk

n   5 dl slagroom

n   6 eidooiers

n   220 gr suiker

n   1 vanillestokje

Ingrediënten Garnering

n   30 gr chocolade, geraspt

Extra

n   timbaaltjes

 

mei2013-nagerecht (2)

 

Bereiding

n   Bavarois

n   Kook melk, vanillestokje en suiker en de inhoud van het opengesneden vanillestokje

n   Laat even trekken, verwijder vanillestokje

n   Voeg de massa al roerende onder de losgeklopte eidooiers

n   Klop nu au-bain-marie tot de massa gaat binden

n   Los, van het vuur af de geweekte en goed uitgeknepen gelatineblaadjes toe en laat de massa afkoelen

n   Als de massa gaat hangen de, met 70 gram suiker, opgeklopte slagroom er voorzichtig onder mengen

n   Schep nu 1/3 in de ingevette vormpjes

n   Meng de rest van de massa met de Benedictine-likeur, waarin op klein vuur de chocolade is opgelost

n   Vul de vormpjes verder op en laat opstijven in koeling

n   Saus

n   Sla de room lobbig en vermeng met de advocaat en vanillesuiker

n   Vanille-roomijs

n   Doe de eidooiers en de suiker in een kom en klop het geheel met de mixer tot de eidooiers bijna wit zijn

n   Breng de melk en de room met het opengesneden vanillestokje aan de kook en laat even trekken

n   Schenk wat van het roommengsel al kloppende bij de eiermassa

n   Schenk terug bij de rest van het roommengsel en klop alles au bain marie tot het begint te binden

n   Laat afkoelen en draai er in de sorbetière ijs van

n   Afwerking

n   Los de vormpjes in midden van een bord

n   Schep er de advocaatsaus bij en garneer met geraspte chocolade

n   Geef er een quenelle vanille-ijs bij

 

 

Culinaire Kookclub Houthalen