Noorse omelet

 

Ingrediėnten (4 pers) voor genoise

n   125 gr boter

n   20 gr voor de bakvorm

n   4 gesplitste eieren

n   125 gr suiker

n   125 gr bloem

n   ½  zakje gist

n   Zout

n   100 ml water

n   30 gr suiker

n   het sap van ½  citroen

n   een beetje likeur (Cointreau, Grand Marnier)

n   500 ml vanilleijs

Ingrediėnten voor meringue

n   100 gr suiker

n   30 gr bloemsuiker

n   70 ml water

n   4 eiwitten

Extra

n   een kookthermometer

 

39-us_0

 

Bereiding

n   Genoise

n   Smelt de boter

n   Meng de eierdooiers met de suiker

n   Klop het mengsel au bain-marie op, tot het volume ongeveer verdubbeld is

n   Haal van het vuur af en voeg, onder voortdurend kloppen, de bloem, de gist en een snuifje zout toe

n   Doe er de gesmolten boter bij en daarna de stijfgeklopte eiwitten

n   Schep het deeg in een beboterde bakvom

n   Bak 30 minuten in een voorverwarmde oven van 180°C

n   Haal uit de vorm

n   Snij de genoise in vieren en laat afkoelen in kartonnen bakjes

n   Meng water, suiker en citroensap

n   Breng aan de kook

n   Voeg de likeur toe en week er de genoise in

n   Bedek met een dikke laag vanilleijs en plaats in de vriezer

n   Meringue

n   Verhit de suiker en het water tot 120°C, tot een doorzichtige karamel

n   Klop de eiwitten stijf en giet er druppelsgewijs de karamel bij

n   Blijf (trager) kloppen tot de bereiding afgekoeld is

n   Schep de meringue in een spuitzak en bedek er de bevroren genoises mee

n   Geef het schuim een grillige vorm

n   Bestrooi met bloemsuiker en plaats in de oven van 250°C, op grillstand en met het deurtje open, tot de meringue begint te kleuren

 

 

Culinaire Kookclub Houthalen