Buideltjes van zalm

 

Amuse

 

Ingrediënten (15 pers)

n   8 vellen filodeeg plakken van 25 x 25 cm

n   40 gr pijnboompitjes

n   250 gr verse zalm

n   1 bos groene asperges

n   300 gr crème fraîche

n   ¼ bosje dille

n   ½ limoen

n   2 stuks eigeel vloeibaar

n   2 stengels bieslook per persoon

n   boter

n   peper en zout

n   maan- en sesamzaadjes

Extra

n   rasp

n   pizzasnijder

n   kwastje

n   quenelle-ijslepel

n   theedoekl

 

 

 

Bereiding

n   Laat het filodeeg ontdooien in de verpakking of onder een iets vochtige theedoek

n   Rooster de pijnboompitjes in een droge pan

n   Laat afkoelen en hak ze grof

n   Snipper de zalm in stukjes

n   Snij de kontjes van de asperges af

n   Schil de onderste delen van de asperges en blancheer ze enkele minuten in kokend water

n   Laat ze goed uitlekken en afkoelen

n   Snij de asperges in de lengte door en vervolgens in stukjes van ± ½ cm

n   Snij de dille klein

n   Rasp de zestes van de limoen

n   Vermeng alle ingrediënten (pijnboompitjes, zalm, asperges, sap en zestes van ½ limoen, crème fraîche) en dille onder elkaar

n   Maak op smaak met peper en zout

n   Zet weg

n   Let op : doe het onderstaande zo kort mogelijk voor het opdienen!

n   Leg de filodeeg uit en snij deze verticaal en horizontaal in het midden door (er ontstaan nu 4 vierkantjes per vel)

n   Besmeer per persoon een velletjes met gesmolten boter aan een kant

n   Leg een ander onbesmeerd velletje er gedraaid op zodat er een stervorm ontstaat

n   Verwarm de oven voor op 200°C

n   Leg de massa in het midden op de velletjes : niet te veel want het geheel moet nog aan de bovenkant dichtgemaakt worden. Gebruik hiervoor de quenelle-knijper: (afgestreken is dit de juiste maat)

n   Vouw de puntjes voorzichtig omhoog en knoop het buideltje dicht met een (stevige) bieslookstengel

n    Herhaal dit voor alle buideltjes

n   Strijk de buitenkant in met een klein beetje gesmolten boter

n   Daarna met eigeel

n   Bestrooi tot slot het buideltje met sesam- en maanzaad

n   Bak ze 7 à 9 minutenkrakendgoudbruin

 

 

Culinaire Kookclub Houthalen