Buideltjes van zalm |
Amuse
Ingrediënten (15 pers) n 8 vellen filodeeg plakken van 25 x 25 cm n
40
gr pijnboompitjes n
250
gr verse zalm n
1
bos groene asperges n
300
gr crème fraîche n
¼
bosje dille n
½
limoen n
2
stuks eigeel vloeibaar n
2
stengels bieslook per persoon n
boter n
peper
en zout n maan- en sesamzaadjes Extra n
rasp n
pizzasnijder n
kwastje n
quenelle-ijslepel n theedoekl |
|
Bereiding
n Laat het filodeeg ontdooien in de verpakking of onder een iets
vochtige theedoek
n Rooster de pijnboompitjes
in een droge pan
n Laat afkoelen en hak ze
grof
n Snipper de zalm
in stukjes
n Snij de kontjes van de asperges af
n Schil de onderste
delen van de asperges en blancheer ze
enkele minuten in kokend water
n Laat ze goed uitlekken en afkoelen
n Snij de asperges
in de lengte door en vervolgens in stukjes van ± ½ cm
n Snij de dille klein
n Rasp de zestes van de limoen
n Vermeng alle ingrediënten
(pijnboompitjes, zalm,
asperges, sap en zestes van
½ limoen, crème fraîche) en dille onder elkaar
n Maak op smaak
met peper en zout
n Zet weg
n Let op : doe
het onderstaande zo kort mogelijk voor het opdienen!
n Leg de
filodeeg uit en snij deze verticaal en horizontaal in het midden door (er
ontstaan nu 4 vierkantjes per vel)
n Besmeer per persoon
een velletjes met gesmolten boter aan een kant
n Leg een ander onbesmeerd velletje er gedraaid
op zodat er een stervorm ontstaat
n Verwarm de oven voor op 200°C
n Leg de massa
in het midden op de velletjes : niet te veel
want het geheel moet nog aan de bovenkant dichtgemaakt worden. Gebruik hiervoor de quenelle-knijper: (afgestreken is dit de juiste maat)
n Vouw de
puntjes voorzichtig omhoog en knoop het buideltje dicht met een (stevige) bieslookstengel
n Herhaal dit voor alle buideltjes
n Strijk de buitenkant
in met een klein beetje gesmolten boter
n Daarna met eigeel
n Bestrooi tot slot het buideltje
met sesam- en maanzaad
n Bak ze 7 à 9 minuten “krakend” goudbruin