Viskoekjes met salade van grapefruit en waterkers

 

Voorgerecht

 

Ingrediėnten mayonaise (15 pers)

n   2 eigelen van verse eieren

n   2,5 dl zonnebloemolie

n   1 theelepel gladde mosterd

n   ½ limoen

n   peper en zout

Ingrediėnten viskoekjes

n   15 gr boter

n   2 stengels bleekselderij

n   1 sjalot – gesnipperd

n   750 gr koolvisfilet

n   3 eetlepels bieslook

n   3 eetlepels verse peterselie

n   2 ą 3 druppels tabasco

n   250 gr panko

n   250 gr mayonaise

n   zeezout en zwarte peper

n   3 eieren

n   125 gr bloem

n   50 gr panko

n   125 ml arachideolie

Ingrediėnten salade

n   4 stuks grapefruits

n   4 bosjes waterkers

n   1 bosje radijsjes in dunne plakken (mandoline)

n   1 eetlepel kappertjes

n   3 eetlepels olijfolie groene dop

n   honing

n   zout en peper

Extra

n   tonicstamper

n   steker Ų 3 cm

n   bakpapier

 

 

 

Bereiding

n   Mayonaise

n   Voeg de eigelen en de mosterd bij elkaar

n   Laat druppelsgewijs de olie erbij lopen en klop het geheel op

n   Als de gewenste dikte bereikt is, het limoensap er bij doen en op smaak brengen met zout en peper

n   Viskoekjes (2 ą 3 stuks per persoon)

n   Snij de bleekselderij zeer fijn

n   Smelt de boter in de koekenpan op matig vuur

n   Voeg de bleekselderij toe en bak 1 ą 2 minuten tot hij een beetje zacht wordt

n   Voeg de gesnipperde sjalot toe en bak nog eens 1 ą 2 minuten

n   Zet dit apart om een beetje af te koelen en doe dit over in een kom

n   Snij de vis in fijne blokjes (3 x 3 mm)

n   Snij bieslook en peterselie klein

n   Doe de vis, mayonaise, bieslook, peterselie, tabasco en 250 gr panko in de kom met de afgekoelde bleekselderij en sjalot

n   Meng e.e.a. goed door elkaar en breng op smaak met zwarte peper en zeezout

n   Vorm met een steker (Ų 3 cm) koekjes van ±  0,5 ą 1 cm dikte (gebruik een tonicstamper)

n   Doe de eieren, bloem en de 50 gram panko in afzonderlijke kommen

n   Haal de viskoekjes eerst door de bloem, daarna door het ei en tot slot door de panko

n   Zet ze vervolgens afgedekt minimaal 30 minuten weg in de koeling om op te stijven

n   Verwarm de oven voor op 180°C

n   Verhit de olie in de koekenpan op matig vuur

n   Bak per keer enkele viskoekjes 1 ą 2 minuten aan elke zijde tot ze krokant zijn

n   Leg ze op een bakplaat en bak ze in ± 6 minuten in de oven gaar

n   Serveer ze warm bij de salade

n   Salade

n   Schil de grapefruit met een mes en ontdoe de partjes van de vliezen

n   Pers 1,5 eetlepel sap uit de rest van de grapefruitpulp en klop dit samen met olijfolie en zout en peper en naar smaak een beetje honing tot een mooie dressing

n   Schik de waterkers, radijs en kappertjes op de borden en druppel wat dressing over de salade

n   Leg er vervolgens de partjes grapefruit op

n   Schik de viskoekjes mooi op de salade en serveer

 

 

Culinaire Kookclub Houthalen