Gelakte lamskoteletten met sherry-saffraansaus

 

Ingrediėnten (4 pers)

n   ½ zakje amandelschaafsel (ą 45 gr)

n   1 sjalotje

n   2 eetlepels boter of margarine

n   1 teentje knoflook

n   ½ pot vleesfond (ą 380 ml)

n   2 eetlepels medium dry sherry

n   ½ zakje saffraan

n   1 eetlepel vloeibare honing

n   3 lamskoteletjes per persoon

n   50 ml koksroom

n   zout en peper

Extra

n   aardappelen voor puree

n   groene asperges

 

gelakte lamskoteletten

 

Bereiding

n   In droge koekenpan amandelschaafsel lichtbruin roosteren en op bord laten afkoelen

n   Sjalotje pellen en snipperen

n   In pan ½  eetlepel boter verhitten

n   Sjalot ± 3 minuten op laag vuur bakken, af en toe omscheppen

n   Knoflook pellen, erboven uitpersen en meebakken

n   Van fond ½ eetlepel bewaren, rest bij sjalot schenken

n   Sherry en saffraan toevoegen en aan de kook brengen

n   Mengsel op hoog vuur tot 1 dl laten inkoken

n   Mengsel zeven en tot gebruik afgedekt in koelkast bewaren

n   Vier borden voorverwarmen

n   Honing en achtergehouden fond door elkaar roeren

n   Koteletjes aan beide kanten bestrooien met zout en peper

n   In pan rest van boter verhitten

n   Koteletjes in ± 4 minuten iets bruin bakken, halverwege keren

n   Vlees uit pan nemen

n   Vlees bestrijken met honingmengsel

n   Vlees nog ± 1 minuut om en om bakken

n   Saffraanmengsel opnieuw opwarmen

n   Koksroom erdoor roeren en ± 1 minuut al roerend laten koken

n   Saus op smaak brengen met zout en peper

n   Saus op borden schenken en koteletjes erin leggen

n   Bestrooien met amandelschaafsel

n   Serveren met aardappelpuree en groene asperges

 

 

Culinaire Kookclub Houthalen