Gazpacho met Noordzeegarnalen

 

Gazpacho met Noordzeegarnalen is een variant op de bekende koude Gazpacho-“soep” uit Spanje. Het Vlaamse karakter in dit soep recept wordt gegeven door toevoeging van Noordzeegarnalen

 

Ingrediënten (4 pers)

n   6 grote Belgische vleestomaten

n   ˝ groene paprika

n   1 komkommer

n   1 teentje knoflook (geperst met een knijper of onder een dik mes)

n   100 ml wijnazijn

n   1 ui

n   4 sneetjes wit brood

n   4 eidooiers

n   100 ml olijfolie

n   peper en zout

n   120 gr gepelde (grijze) Noordzeegarnalen

n   1 sneetje brood voor extra korstjes

n   boter

n   een takje dille voor de garnering

 

gazpacho

 

Bereiding

n   Versnipper de ui

n   Dompel de tomaten tien tellen in kokend water, pel, snijd in vier of in meer halve maantjes en doe in een kom

n   2/3 van de halve paprika en hele komkommer in reepjes snijden en samen met de gesnipperde ui bij de tomaten voegen

n   De rest van de paprika en de komkommer apart houden voor de garnering

n   Kruiden met peper, zout en geplette knoflook

n   Overgieten met wijnazijn en bedekken met sneetjes brood (zonder korst)

n   Enkele uren laten trekken in de koelkast

n   Met de mixer pureren (of in een blender) tot een dikke soep

n   De eidooiers en de olijfolie erdoor roeren en luchtig opkloppen

n   Verder laten afkoelen in de koelkast of eerst in kopjes of borden scheppen en zo laten afkoelen in de ijskast

n   Het sneetje brood (en de korsten van de 4 andere sneden) in dobbelsteentjes snijden en krokant bakken in boter

n   De rest van de paprika en de komkommer in blokjes snijden

n   Croutons, komkommer, paprika en Noordzeegarnalen in de soep scheppen

n   Garneer de gazpacho met een plukje dille

 

 

Culinaire Kookclub Houthalen