Gazpacho met Noordzeegarnalen is een variant op de bekende koude
Gazpacho-“soep” uit Spanje. Het Vlaamse karakter in dit soep recept wordt
gegeven door toevoeging van Noordzeegarnalen
Ingrediënten (4 pers) n 6 grote Belgische
vleestomaten n ˝ groene paprika n 1 komkommer n 1 teentje knoflook
(geperst met een knijper of onder een dik mes) n 100 ml wijnazijn n 1 ui n 4 sneetjes wit brood n 4 eidooiers n 100 ml olijfolie n peper en zout n 120 gr gepelde
(grijze) Noordzeegarnalen n 1 sneetje brood voor
extra korstjes n boter n een takje dille voor
de garnering |
|
Bereiding
n Versnipper de ui
n Dompel de tomaten tien
tellen in kokend water, pel, snijd in vier of in meer halve maantjes en doe in
een kom
n 2/3 van de halve
paprika en hele komkommer in reepjes snijden en samen met de gesnipperde ui bij
de tomaten voegen
n De rest van de paprika
en de komkommer apart houden voor de garnering
n Kruiden met peper,
zout en geplette knoflook
n Overgieten met
wijnazijn en bedekken met sneetjes brood (zonder korst)
n Enkele uren laten
trekken in de koelkast
n Met de mixer pureren
(of in een blender) tot een dikke soep
n De eidooiers en de
olijfolie erdoor roeren en luchtig opkloppen
n Verder laten afkoelen
in de koelkast of eerst in kopjes of borden scheppen en zo laten afkoelen in de
ijskast
n Het sneetje brood (en
de korsten van de 4 andere sneden) in dobbelsteentjes snijden en krokant bakken
in boter
n De rest van de paprika
en de komkommer in blokjes snijden
n Croutons, komkommer, paprika
en Noordzeegarnalen in de soep scheppen
n Garneer de gazpacho
met een plukje dille