Bruschetta van kwartel met gebakken witloof en saus van blauwe druiven

 

Bereidingstijd: 70 minuten

 

Ingrediėnten (4 pers)

n   4 kwartels

n   1 ciabattabrood

n   4 stronken witloof

n   500 gr druiven gehalveerd en ontpit

n   1 dl rode wijn

n   10 cl porto

n   30 gr suiker

n   5 dl gevogeltejus

n   1 sjalot

n   enkele druppels xeresazijn

n   peper en zout

n   nootmuskaat

n   1 klontje Solo

n   1 scheutje olijfolie

 

Brusschetta

 

Bereiding

n   Verwijder de vleugeltjes, borstbeentjes en eventuele nekjes van de kwartels en houd ze boven een vlam om eventuele donsveertjes te verwijderen

n   Braad de kwarteltjes aan in half margarine, half olie tot ze mooi bruin zijn en laat ze rusten op een bord

n   Versnijd de kwarteltjes wanneer ze afgekoeld zijn

n   Maak met een scherp mes een insnede in de rug, houd het mes zo dicht mogelijk bij het karkas en snijd zo de volledige borst en bil af

n   Herhaal voor de andere kant

n   Leg het kwartelvlees in de koeling

n   Braad vervolgens de karkassen, vleugels, borstbeentjes en nekjes in een weinig olie tot alles mooi bruin gekleurd is

n   Giet het vet af en blus met de gevogeltejus

n   Laat dit ongeveer 20 minuten zachtjes sudderen en zeef de jus

n   Snipper de sjalot fijn en stoof deze zachtjes aan en blus met de rode wijn en de porto

n   Laat alles inkoken tot een derde en voeg de gezeefde jus toe

n   Laat alles inkoken tot de helft

n   Warm de druiven op in een apart pannetje, op een laag vuurtje onder deksel, met de suiker tot ze in eigen vocht beginnen te koken

n   Voeg de kwarteljus toe en laat inkoken tot sausdikte

n   Kruid de saus met peper en zout en voeg enkele druppels xeresazijn toe

n   Snijd het ciabattabrood in 8 sneetjes van ± 1 cm dikte, besprenkel ze met een weinig olijfolie en toast ze onder de grill

n   Verwijder de kern van het witloof en snijd het witloof in reepjes (in de lengte)

n   Verhit een weinig olie in een antiaanbakpan en bak hierin het witloof

n   Dit mag nog een beetje knapperig blijven

n   Voeg een klontje Solo toe en laat de boter wegsmelten

n   Kruid het witloof met peper, zout en nootmuskaat

n   Verwarm de oven voor op 170°C

n   Warm de kwarteltjes op in de oven gedurende ongeveer 6 ą 7 minuten

n   Verdeel het witloof over de ciabattatoastjes en schik ze op de borden, schik er de kwarteltjes op en omring met de druivensaus

 

 

 

Culinaire Kookclub Houthalen