Chocolade-kastanjetaart

 

Ingrediënten (8 pers)

n   250 gr pure chocolade

n   ½ eetlepel boter om in te vetten

n   4 eieren

n   125 gr suiker

n   200 gr kastanjepuree

n   2 eidooiers

n   125 ml slagroom

n   1 eetlepel cognac (of vieux)

Extra

n   bakpapier

n   springvorm ( 22 cm)

n   mixer

 

img_075546_445x297_JPG

 

Bereiding

n   Breng een pan (met dikke bodem) water aan de kook

n   Breek 100 gr chocolade in stukjes en doe in een vuurvaste kom

n   Zet de kom op de pan met het hete water en laat de chocolade au bain marie smelten

n   Laat de chocolade iets afkoelen

n   Verwarm ondertussen de oven voor op 175°C

n   Bekleed de bodem van de springvorm met bakpapier en vet de wanden in met boter

n   Splits de 4 eieren

n   Klop met een mixer de eidooiers, 50 gr suiker en de kastanjepuree tot licht en schuimig mengsel

n   Klop de eiwitten stijf

n   Voeg 60 gr suiker toe en klop nog ± 1 minuut door

n   Roer de gesmolten chocolade door het eierdooiermengsel

n   Spatel het eiwitschuim in gedeelten erdoor en meng goed

n   Schep het chocoladeschuim in de springvorm en bak de taart in 30 à 35 minuten gaar. (Als metalen pen erin gestoken wordt, moet die er droog uitkomen)

n   Haal de taart uit de oven en laat op een rooster laten afkoelen

n   Smelt de rest van chocolade in een kom au bain marie en roer glad

n   Neem de chocolade van het vuur en roer de eierdooiers er één voor één door

n   Zet de kom terug op de pan en verwarm de chocoladesaus al kloppend tot saus dikker wordt

n   Laat de saus afkoelen

n   Klop de slagroom met de rest van suiker stijf

n   Schep de slagroom en de cognac door de afgekoelde chocoladesaus

n   Neem de taart uit de vorm en leg op een schaal

n   Bestrijk de boven- en de zijkanten dik met de helft van de chocoladeroom

n   Zet de taart en de rest van de room ± 5 minuten in koelkast

n   Bestrijk opnieuw met de chocoladeroom

n   Garneer naar keuze met dunne chocolaatjes, chocoladekrullen of gesuikerde bloemblaadjes

 

 

 

Culinaire Kookclub Houthalen