Zachte venkelsoep met pladijs en garnalen

 

Pladijsfilet in een zijdezachte soep op basis van venkel. Wat zilte zeekraal en die onovertroffen lekkere grijze Noordzeegarnalen van bij ons

 

Bereidingstijd : voorbereiding : 40 minuten, kooktijd : 5 minuten

 

Ingrediënten (4 pers)

n   1 liter kippenbouillon

n   2 venkels

n   1 dikke aardappel

n   2 uien

n   1 teentje look

n   3 blaadjes laurier

n   2 takjes tijm

n   enkele peterseliestengels

n   2 steranijs

n   1 dl room

n   scheutje olijfolie (of klontje boter)

n    250 gr garnalen

n   4 pladijsfilets

n   120 gr zeekraal

n   1 dl witte wijn

n   klontje boter

n   peper en zout

n   30 gr boter

Extra

n   een eindje keukentouw

n   een staafmixer

n   een zeef

n   aluminiumfolie

 

22

 

Bereiding

n   Bereiding soep

n   Ontdooi en verwarm een portie kippenbouillon. Je kan vooraf verse bouillon maken

n   Pel de grijze Noordzeegarnalen en bewaar ze koel

n   Vries de kopjes en pantsers in voor toekomstige bereidingen van soep of saus

n   Pel de uien en de teen look

n   Snij de uien in grove snippers en de look in stukjes

n   Verhit een stoofpot op en matig vuur en schenk er een scheutje olijfolie in, of smelt een klontje boter

n   Stoof de uisnippers en de stukjes look

n   Snij het toefje fijn loof van de venkels en hou het opzij

n   Snij de knollen zelf in grove stukken en stoof ze mee met de uien

n   Roer af en toe even

n   Bind de blaadjes laurier, de takjes tijm en de peterseliestengels tot een kruidentuiltje. Gebruik daarvoor en eindje keukentouw

n   Gooi dit ‘bouquet garni’ in de pot, samen met het steranijs

n   Schil de aardappel, snij hem in grove stukken en doe dit ‘bindmiddel’ in de stoofpot

n   Schenk de kippenbouillon over de groenten

n   Pplaats het deksel licht gekanteld op de pot en laat de soep een half uur pruttelen op een zacht vuur

n   Vis de kruidentuil en het steranijs uit de pot en mix de venkelsoep glad

n   Neem een tweede pot en schenk de soep door een grote zeef

n   Dat levert je een verfijnde en feestelijke soep op

n   Schenk een flinke scheut room in de soep en kruid ze met wat peper van de molen en een snuif zout

n   Roer en proef of de soep voldoende karakter heeft

n   Breng de soep nog kort aan de kook op een zacht vuur

n   Visbereiding

n   Verwarm de oven voor tot 180°C

n   Wrijf de binnenzijde van een braadslee of ovenschaal in met een beetje boter

n   Verwijder de taaiste en houterige stukjes van de zilte zeekraal

n   Schik de zeekraal op de bodem van de ovenschaal

n   Snij elke halve pladijs in twee filets

n   Maak een insnijding in het midden van elk lapje filet en plooi het visvlees dubbel

n   Schik de gevouwen pladijsfilets bovenop de zeekraal en kruid de vis met een beetje peper van de molen en een snuifje zout

n   Schenk een flinke scheut witte wijn over de visbereiding en bedek ze met een vel aluminiumfolie

n   Schuif de schaal voor ongeveer 12 à 15 minuten in de oven van 180°C

n   Afwerking

n   Lepel het smakelijk kookvocht van de vis in de soep

n   Schep er ook een klont koude boter in en mix de soep tot ze glanst en licht opschuimt

n   Verdeel het loof van de venkels in elegante pluksels

n   Leg in elk soepbord wat zeekraal met daarop een pladijsfilet

n   Stapel op de vis een handje handgepelde grijze garnalen

n   Schenk een flinke lepel venkelsoep rondom het stukje vis en werk je creatie af met enkele fijne venkelpluksels

 

 

 

Culinaire Kookclub Houthalen