Zachte venkelsoep
met pladijs en garnalen |
Pladijsfilet in een zijdezachte soep op basis van
venkel. Wat zilte zeekraal en die onovertroffen lekkere grijze Noordzeegarnalen
van bij ons
Bereidingstijd
: voorbereiding : 40 minuten, kooktijd : 5 minuten
Ingrediënten (4 pers) n
1 liter
kippenbouillon n
2 venkels n
1 dikke aardappel n
2 uien n
1 teentje look n
3 blaadjes laurier n
2 takjes tijm n
enkele
peterseliestengels n
2 steranijs n
1 dl room n
scheutje
olijfolie (of klontje boter) n
250 gr garnalen n
4 pladijsfilets n
120 gr zeekraal n
1 dl witte wijn n
klontje
boter n
peper en zout n
30 gr boter Extra n
een eindje
keukentouw n
een
staafmixer n
een zeef n aluminiumfolie |
|
Bereiding
n Bereiding soep
n Ontdooi
en verwarm een portie kippenbouillon. Je kan vooraf verse bouillon maken
n Pel
de grijze Noordzeegarnalen en bewaar ze koel
n Vries
de kopjes en pantsers in voor toekomstige bereidingen van soep of saus
n Pel
de uien en de teen look
n Snij
de uien in grove snippers en de look in stukjes
n Verhit
een stoofpot op en matig vuur en schenk er een scheutje olijfolie in, of smelt
een klontje boter
n Stoof
de uisnippers en de stukjes look
n Snij
het toefje fijn loof van de venkels en hou het opzij
n Snij
de knollen zelf in grove stukken en stoof ze mee met de uien
n Roer
af en toe even
n Bind
de blaadjes laurier, de takjes tijm en de peterseliestengels tot een
kruidentuiltje. Gebruik daarvoor en eindje keukentouw
n Gooi
dit ‘bouquet garni’ in de pot, samen met het steranijs
n Schil
de aardappel, snij hem in grove stukken en doe dit ‘bindmiddel’ in de stoofpot
n Schenk
de kippenbouillon over de groenten
n Pplaats
het deksel licht gekanteld op de pot en laat de soep een half uur pruttelen op
een zacht vuur
n Vis
de kruidentuil en het steranijs uit de pot en mix de venkelsoep glad
n Neem
een tweede pot en schenk de soep door een grote zeef
n Dat
levert je een verfijnde en feestelijke soep op
n Schenk
een flinke scheut room in de soep en kruid ze met wat peper van de molen en een
snuif zout
n Roer
en proef of de soep voldoende karakter heeft
n Breng
de soep nog kort aan de kook op een zacht vuur
n Visbereiding
n Verwarm
de oven voor tot 180°C
n Wrijf
de binnenzijde van een braadslee of ovenschaal in met een beetje boter
n Verwijder
de taaiste en houterige stukjes van de zilte zeekraal
n Schik
de zeekraal op de bodem van de ovenschaal
n Snij
elke halve pladijs in twee filets
n Maak
een insnijding in het midden van elk lapje filet en plooi het visvlees dubbel
n Schik
de gevouwen pladijsfilets bovenop de zeekraal en kruid de vis met een beetje
peper van de molen en een snuifje zout
n Schenk
een flinke scheut witte wijn over de visbereiding en bedek ze met een vel
aluminiumfolie
n Schuif
de schaal voor ongeveer 12 à 15 minuten in de oven van 180°C
n Afwerking
n Lepel
het smakelijk kookvocht van de vis in de soep
n Schep
er ook een klont koude boter in en mix de soep tot ze glanst en licht opschuimt
n Verdeel
het loof van de venkels in elegante pluksels
n Leg
in elk soepbord wat zeekraal met daarop een pladijsfilet
n Stapel
op de vis een handje handgepelde grijze garnalen
n Schenk
een flinke lepel venkelsoep rondom het stukje vis en werk je creatie af met
enkele fijne venkelpluksels