Gevulde kerstkalkoen, aardappeltjes met tijm en
veenbessen |
Bereiding : Voorbereiding
: 20 minuten, Kooktijd :
120 minuten
Ingrediënten (4 pers) n
1
kalkoen van 3 kg n
boter n
400 ml olijfolie n peper en zout Ingrediënten vulling n 1 kg kippengehakt n 200 gr spekblokjes n 100 gr ui n 4 appels n 1 kaneel n 3 steranijsvruchten n 1 takje tijm n 1 laurierblaadje n 3 eetlepels
rietsuiker Ingrediënten
veenbessen n 1 zakje veenbessen n sap van ½ citroen n citroenzeste n 3 eetlepels
suiker n 1 theelepel
kaneel Ingrediënten aardappelen n
1
kilogram krieltjes n
6
eetlepels olijfolie n
5
eetlepels tijmbloemen n
5
eetlepels grof zout |
|
Bereiding
n Verwarm
de oven voor op 160°C
n Vulling
n Stoof
de fijngesnipperde uien aan tot ze goudbruin zijn
n Zet dit aan de kant
n Schil
de appels en snijd ze in kwartjes
n Stoof
de appels met de suiker aan in wat boter tot ze goudbruin zijn
n Bak de spekblokjes
n Kruid
de binnenkant van de kalkoen met zout en peper
n Meng
het gehakt met de uien, de spekreepjes, de appels, beetje kaneel en zout en
peper
n Kalkoen
n Vul hiermee de kalkoen
n Naai de kalkoen goed dicht
n Kruid
opnieuw met peper en zout
n Leg
de kalkoen in een grote ovenschaal
n Verdeel
de kruiden rond de kalkoen
n Giet
de de olijfolie in de schotel en voeg ook nog een glas water toe
n Zet
de kalkoen 3 uur in de oven en bedruip deze af en toe met de jus
n Haal
de kalkoen uit de braadslee
n Jus
n Deglaceer
met een glas witte wijn en roer de aanbaksels los
n Zeef de jus
n Laat
eventjes rusten en verwijder het vet
n Klop
de jus op met wat koude boter
n Aardappelen
n Maak
de aardappelen schoon, maar schil ze niet
n Doe
ze samen met de olie en de tijm in een kom
n Leg
een deksel op de kom
n Schud
de aardappelen op, zodat ze volledig met de olie en de tijm omhuld zijn
n Doe
het grof zout in de braadslee en leg er de aardappelen in
n Bak ze ± 10 minuten
n Keer
de aardappelen om en zet ze nog eens 10 minuten in de oven
n Kijk
met een mes of ze gaar zijn
n Veenbessen
n Was de veenbessen
n Was
een ½ citroen en dep deze droog
n Rasp de zeste.
n Meng
het water met de suiker en de zeste in een kookpan
n Breng
het geheel aan de kook en laat de siroop nog 5 minuten pruttelen
n Voeg
de bosbessen en beetje kaneel toe
n Kook
dit mengsel 10 minuten op een hoog vuurtje
n Afwerking
n Serveer
de aardappelen en de bosbessen in aparte schoteltjes
n Laat
de kalkoen nog een paar minuten rusten voor u deze aansnijdt. Zo blijft de
jus in het vlees zitten