Gevulde kerstkalkoen, aardappeltjes met tijm en veenbessen

 

Bereiding : Voorbereiding : 20 minuten, Kooktijd : 120 minuten

 

Ingrediënten (4 pers)

n   1 kalkoen van 3 kg

n   boter

n    400 ml olijfolie

n   peper en zout

Ingrediënten vulling

n   1 kg kippengehakt

n   200 gr spekblokjes

n   100 gr ui

n   4 appels

n   1 kaneel

n   3 steranijsvruchten

n   1 takje tijm

n   1 laurierblaadje

n   3 eetlepels rietsuiker

Ingrediënten veenbessen

n   1 zakje veenbessen

n   sap van ½ citroen

n   citroenzeste

n   3 eetlepels suiker

n   1 theelepel kaneel

Ingrediënten aardappelen

n   1 kilogram krieltjes

n   6 eetlepels olijfolie

n   5 eetlepels tijmbloemen

n   5 eetlepels grof zout

 

27

 

Bereiding

n   Verwarm de oven voor op 160°C

n   Vulling

n   Stoof de fijngesnipperde uien aan tot ze goudbruin zijn

n   Zet dit aan de kant

n   Schil de appels en snijd ze in kwartjes

n   Stoof de appels met de suiker aan in wat boter tot ze goudbruin zijn

n   Bak de spekblokjes

n   Kruid de binnenkant van de kalkoen met zout en peper

n   Meng het gehakt met de uien, de spekreepjes, de appels, beetje kaneel en zout en peper

n   Kalkoen

n   Vul hiermee de kalkoen

n   Naai de kalkoen goed dicht

n   Kruid opnieuw met peper en zout

n   Leg de kalkoen in een grote ovenschaal

n   Verdeel de kruiden rond de kalkoen

n   Giet de de olijfolie in de schotel en voeg ook nog een glas water toe

n   Zet de kalkoen 3 uur in de oven en bedruip deze af en toe met de jus

n   Haal de kalkoen uit de braadslee

n   Jus

n   Deglaceer met een glas witte wijn en roer de aanbaksels los

n   Zeef de jus

n   Laat eventjes rusten en verwijder het vet

n   Klop de jus op met wat koude boter

n   Aardappelen

n   Maak de aardappelen schoon, maar schil ze niet

n   Doe ze samen met de olie en de tijm in een kom

n   Leg een deksel op de kom

n   Schud de aardappelen op, zodat ze volledig met de olie en de tijm omhuld zijn

n   Doe het grof zout in de braadslee en leg er de aardappelen in

n   Bak ze ± 10 minuten

n   Keer de aardappelen om en zet ze nog eens 10 minuten in de oven

n   Kijk met een mes of ze gaar zijn

n   Veenbessen

n   Was de veenbessen

n   Was een ½  citroen en dep deze droog

n   Rasp de zeste.

n   Meng het water met de suiker en de zeste in een kookpan

n   Breng het geheel aan de kook en laat de siroop nog 5 minuten pruttelen

n   Voeg de bosbessen en beetje kaneel toe

n   Kook dit mengsel 10 minuten op een hoog vuurtje

n   Afwerking

n   Serveer de aardappelen en de bosbessen in aparte schoteltjes

n   Laat de kalkoen nog een paar minuten rusten voor u deze aansnijdt. Zo blijft de jus in het vlees zitten

 

 

 

Culinaire Kookclub Houthalen