Sint-Jakobsschelpen met knapperige groentjes

 

Ingrediënten (6 pers) peterselie en zoete aardappelmousse

n   250 ml kippenbouillon

n   1 bosje platte peterselie

n   4 zoete aardappels

n   2 dl room

n   2 blaadjes gelatine

n   Knapperige groentjes

n   1 rode paprika

n   1 gele paprika

n   2 wortels

n   100 gr peultjes

n   1 courgette

n   Vietnamese dressing

n   2 teentjes look

n   1 rood chilipepertje

n   4 eetlepels limoensap

n   4 eetlepels vissaus

n   4 eetlepels rijstazijn

n   2 eetlepels sojasaus

n   2 eetlepels suiker

n   2 eetlepels olijfolie

n   Vijgencoulis

n   4 eetlepels suiker

n   250 ml sherry

n   4 verse vijgen

n   30 gr boter

n   Sint-Jakobsvuchten

n   12 Sint-Jakobsschelpen (2 per persoon)

n   2 eetlepels bloem

n   zeezout

n   vers gemalen zwarte peper

n   Garnering

n   1 zoete aardappel

n   frituurolie en boter

n   1 bosje verse dille

 


 

Bereiding

n   Peterselie & zoete aardappelmousse

n   Snij de aardappels in blokjes en kook ze gedurende 10 minuten in de kippenbouillon

n   Week het gelatineblaadje in koud water

n   Knijp het uit en laat het oplossen in wat lauwe bouillon

n   Blancheer de peterselie kort in gezouten water en laat hem goed uitlekken

n   Mix de aardappelen, peterselie en bouillon in een blender fijn

n   Laat afkoelen

n   Klop de room op en roer voorzichtig door het mengsel

n   Laat opstijven in de koelkast (minstens 1 uurtje)

n   Knapperige groentjes

n   Snij alle groenten in blokjes

n   Bak de groenten in wat boter tot ze bijtgaar zijn

n   Breng op smaak met peper en zout

n   Zoete aardappel chips

n   Snij een zoete aardappel met een dunschiller in lange slierten

n   Frituur de slierten op 160°C tot ze goudbruin en krokant zijn

n   Laat uitlekken op keukenpapier

n   Werk het bord hiermee af

n   Vietnamese dressing

n   Snij de look en de chilipepertje fijn.

n   Doe alle ingrediënten: limoensap, suiker, sojasaus, vissaus, rijstazijn en olijfolie, in een shaker en flink schudden

n   Vijgencoulis

n   Hak de vijgen fijn

n   Stoof ze aan in wat boter

n   Voeg de suiker toe

n   Kruid met peper en zout

n   Blus met sherry

n   Laat inkoken tot een siroop

n   Giet de coulis warm door een zeef

n   Sint-Jakobsvuchten

n   Dep de Sint-Jakobsschelpen droog

n   Kruid ze met peper en zout en wentel ze even in de bloem

n   Schud de overbodige bloem af

n   Bak de Sint-Jakobsschelpen met wat boter in een koekenpan mooi bruin

n   Afwerking

n   Serveer de Sint-Jakobsvruchten op een bedje van krokante groentjes

n   Besprenkel met de Vietnamese dressing

n   Leg er een eetlepel van de peterselie-aardappelmousse bij

n   Versier tenslotte met de gefrituurde aardappelsierten en wat dille en een streepje vijgencoulis

 

 

 

Culinaire Kookclub Houthalen