Zalm-tomatenchowder |
Voorbereiding: 15 minuten, bereiding: 30 minuten
‘Chowder’ komt van het Franse chaudière, wat kookketel
betekent. De soep wordt gebonden met aardappelen. Al met al een perfecte
omgeving voor zachte reepjes zalm. Zuurdesembrood smaakt hier uitstekend bij.
Ingrediënten (4 pers) n
1 moot zalmfilet van ± 200 gr, zonder vel n
1 laurierblaadje n
300 ml vis- of groentebouillon n
600 ml halfvolle melk n
15 gr ongezouten boter n
1 theelepel zonnebloemolie n
1 grote ui, gesnipperd n
1 prei, fijngehakt n
± 30 gr bacon, fijngehakt n
350 gr aardappelen, geschild en in blokjes gesneden n
350 gr tomaten, ontveld, van pitjes ontdaan en in
blokjes gesneden n
3 eetlepels fijngehakte peterselie n
4 eetlepels Griekse yoghurt n zout
en peper |
|
Bereiding
n Doe
de zalm met het laurierblad in een grote koekenpan
n Giet
de bouillon erbij en eventueel wat van de melk, zodat de vis met vocht is
bedekt
n Breng
dit langzaam aan de kook, doe het deksel op de pan en laat alles 6 à 7 minuten
zachtjes koken, totdat de vis begint los te laten
n Neem
de zalm met een schuimspaan uit de pan, verdeel hem in stukjes en verwijder
eventuele graten
n Houd
de zalm apart
n Schenk
het kookvocht (met het laurierblad) in een kom en zet deze apart
n Verhit
boter en olie in de pan
n Voeg
ui, prei en bacon toe en bak dit onder regelmatig roeren in 10 minuten op een
laag vuur zacht
n Voeg
aardappelen toe en bak deze al roerend 2 minuten mee
n Voeg
het achtergehouden kookvocht en de resterende melk toe
n Breng
dit aan de kook
n Dek
de pan voor de helft af en laat alles onder af en toe roeren zachtjes koken
n Kook
de tomaten 3 à 4 minuten mee
n De
aardappelen moeten zacht zijn maar niet uit elkaar vallen
n Pureer
om de soep te binden ongeveer twee soeplepels vol van het mengsel met een
staafmixer of keukenmachine, voeg dit weer toe en roer goed
n Roer
de stukjes zalm erdoor en 2 eetlepels van de peterselie
n Laat
dit 1 à 2 minuten zachtjes koken, totdat de soep door en door heet is
n Verwijder
het laurierblad
n Breng
op smaak met peper en zout.
n Schep
de soep in voorverwarmde kommen
n Schep
op elke kom 1 eetlepel yoghurt, roer deze even rond door de kom, en bestrooi
met de resterende peterselie
n Serveer
meteen.
Pluspunten
n Zalm
is een uitstekende bron van eiwit, van de vitaminen B6 en B12 en van de
mineralen selenium en kalium, maar bevat ook gezonde vetten
n Melk
levert verschillende belangrijke voedingsstoffen, zoals eiwit, calcium, fosfor
en veel van de B-vitaminen. Deze stoffen bevinden zich in het niet-vette
gedeelte van de melk; melk die minder vet bevat, zoals halfvolle melk, bevat er
dus meer van dan de volvette versie
Tips en variaties
n Soep met maïs en blauwschimmelkaas
n
Fruit voor 1 gesnipperde ui en 1 fijngesneden stengel
bleekselderij in 15 g boter
n
Roer er 350 gr ontvelde en in blokjes gesneden tomaten
door, 450 ml halfvolle melk, 300 ml groentebouillon en 1 laurierblad.
n
Laat dit half afgedekt ± 12 minuten zachtjes koken tot
de aardappelen zacht zijn
n
Pureer 1/3 van de soep met de staafmixer of
keukenmachine, en roer de puree vervolgens door de rest van de soep
n
Roer er 1 blik maïs van ongeveer 420 gr door, 3 eetlepels
fijngeknipt bieslook en zout en peper naar smaak
n
Laat dit 2 à 3 minuten zachtjes koken
n
Doe de soep in kommen en schep op elke kom 1 eetlepel
kwark en 30 gr verkruimelde blauwschimmelkaas
n Snelle, makkelijke soep
n Fruit
1 bosje in ringetjes gesneden lente-ui in 15 gr boter
n Voeg
350 gr geschilde en in blokjes gesneden aardappelen, 450 ml visbouillon en 300
ml halfvolle melk toe
n Laat
dit half afgedekt ± 12 minuten koken totdat de aardappelen zacht zijn
n Pureer
een paar aardappelen buiten de pan om de soep te binden en roer er dan 350 g
mosselen uit blik door, goed uitgelekt, 1 blik maïs van 420 gr, 200 gr
tomatenblokjes uit blik, met het sap, 3 eetlepels fijngehakte peterselie, 2 eetlepels
droge sherry, en zout en peper
n Laat
dit 5 minuten zachtjes koken totdat de soep door en door heet is