Herfstslaatje met peer, vijgen en krentenvinaigrette

 

Ingrediënten voor de vinaigrette

n       5 eetlepels notenolie

n       5 eetlepels olijfolie

n       2 eetlepels ciderazijn

n       4 eetlepels sinaasappelsap

n       ½ theelepel zachte mosterd

n       2 volle eetlepels krenten

n       peper

n       zeezout

 

Ingrediënten voor slaatje

n       ¼ eikenbladsla

n       1/5 friséesla

n       2 eetlepels gedroogde pompoenpitten

n       6 gedroogde abrikozen

n       ¼ bosje kervel

n       2 eendenfilets van ongeveer 400 gr samen

n       2 peren type conférence

n       1 eetlepel citroensap

n       4 verse vijgen

n       2 sneden krentenbrood

n       Solo

 

Bereiding

n       Maak een vinaigrette met notenolie, olijfolie, ciderazijn, mosterd, sinaasappelsap en versgemalen peper

n       Mix met een staafmixer tot een licht gebonden saus

n       Breng op smaak met een snuifje zeezout

n       Hak de krenten grof en voeg ze bij de vinaigrette

n       Laat ze er minstens een half uur in weken

n       Maak de eikenbladsla en fijne friséesla schoon

n       Spoel in overvloedig water en zwier droog

n       Hak de gedroogde pompoenpitten grof

n       Snij de gedroogde abrikozen in teerlingen van ½ cm

n       Pluk de kervel in niet te kleine takjes en fris ze op

n       Verwijder het vel en de vliezen van de eendenfilets en snij het vlees in blokjes van 1 cm

n       Hou het fris

n       Schil de peren, snij ze in vieren en verwijder het klokhuis

n       Snij de partjes in dunne plakjes en besprenkel met citroensap en kruid met versgemalen peper

n       Snij de vijgen in dunne plakjes

n       Verwijder de korst van het krentenbrood en snij het in teerlingen

n       Bak ze goudbruin in Solo en laat uitlekken

n       Bak de blokjes eendenfilet kort en krachtig in Solo en breng ze op smaak met peper en zout (hou ze roze)

n       Lek uit en hou warm

n       Leg eerst de eikenbladsla en daarop de friséesla op de borden

n       Schik de plakjes peer en daar tussenin plakjes vijg erop

n       Verdeel er de gebakken eendenfilet over en lepel wat vinaigrette over het geheel

n       Bestrooi met gehakte pompoenpitten, gedroogde abrikozen en korstjes krentenbrood

n       Versier met pluksels opgefriste kervel

n       Geef er de rest van de vinaigrette afzonderlijk bij

 

Tip

n       Gebruik dezelfde samenstelling, maar verhoog de hoeveelheid ingrediënten en laat de eendenfilet weg. Dan krijgt U een fris vegetarisch slaatje.


 

 

Culinaire Kookclub Houthalen