Herfstslaatje met peer, vijgen en
krentenvinaigrette |
Ingrediënten
voor de vinaigrette
n 5 eetlepels notenolie
n 5 eetlepels olijfolie
n 2 eetlepels ciderazijn
n 4 eetlepels sinaasappelsap
n ½ theelepel zachte mosterd
n 2 volle eetlepels krenten
n peper
n zeezout
Ingrediënten
voor slaatje
n ¼ eikenbladsla
n 1/5 friséesla
n 2 eetlepels gedroogde pompoenpitten
n 6 gedroogde abrikozen
n ¼ bosje kervel
n 2 eendenfilets van ongeveer 400 gr
samen
n 2 peren type conférence
n 1 eetlepel citroensap
n 4 verse vijgen
n 2 sneden krentenbrood
n Solo
Bereiding
n Maak een vinaigrette met notenolie,
olijfolie, ciderazijn, mosterd, sinaasappelsap en versgemalen peper
n Mix met een staafmixer tot een licht
gebonden saus
n Breng op smaak met een snuifje
zeezout
n Hak de krenten grof en voeg ze bij
de vinaigrette
n Laat ze er minstens een half uur in
weken
n Maak de eikenbladsla en fijne
friséesla schoon
n Spoel in overvloedig water en zwier
droog
n Hak de gedroogde pompoenpitten grof
n Snij de gedroogde abrikozen in
teerlingen van ½ cm
n Pluk de kervel in niet te kleine
takjes en fris ze op
n Verwijder het vel en de vliezen van
de eendenfilets en snij het vlees in blokjes van 1 cm
n Hou het fris
n Schil de peren, snij ze in vieren en
verwijder het klokhuis
n Snij de partjes in dunne plakjes en
besprenkel met citroensap en kruid met versgemalen peper
n Snij de vijgen in dunne plakjes
n Verwijder de korst van het
krentenbrood en snij het in teerlingen
n Bak ze goudbruin in Solo en laat
uitlekken
n Bak de blokjes eendenfilet kort en
krachtig in Solo en breng ze op smaak met peper en zout (hou ze roze)
n Lek uit en hou warm
n Leg eerst de eikenbladsla en daarop
de friséesla op de borden
n Schik de plakjes peer en daar
tussenin plakjes vijg erop
n Verdeel er de gebakken eendenfilet
over en lepel wat vinaigrette over het geheel
n Bestrooi met gehakte pompoenpitten,
gedroogde abrikozen en korstjes krentenbrood
n Versier met pluksels opgefriste
kervel
n Geef er de rest van de vinaigrette
afzonderlijk bij
Tip
n Gebruik dezelfde samenstelling, maar
verhoog de hoeveelheid ingrediënten en laat de eendenfilet weg. Dan krijgt U
een fris vegetarisch slaatje.