Kalkoenbout met veenbessen chutney en aardappelgratin

 

 

Ingrediënten voor de zoete aardappeltaart (4 pers)

n       600 gr zoete aardappelen of bataten

n       1 koffielepel kaneel

n       ½ koffielepel versgemalen nootmuskaat

n       1 koffielepel komijnzaadjes

n       20 cl sojaroom

n       1 eetlepel vanillesuiker

n       1 theelepel zout

n       ½ theelepel gemalen witte peper

n       150 gr geraspte Emmenthaler

n       Solo

 

Ingrediënten voor de kalkoenbout

n       4 kalkoenonderbouten

n       Solo

n       peper en zout

 

Ingrediënten voor de veenbessenchutney

n       300 gr veenbessen

n       6 eetlepels lichtbruine cassonade

n       1 theelepel chilipoeder

n       1 kaneelstokje

n       het sap van 1 limoen

n       1 eetlepel geraspte gember

n       1 dl witte wijnazijn

n       2 eetlepels honing

n       1 teentje knoflook

n       1 theelepel zout

n       1 eetlepel versgehakte munt

 

Bereiding  zoete aardappeltaart

n       Schil de zoete aardappelen en snij ze in schijfjes van 2 mm dik

n       Meng de kaneelpoeder met de komijnzaadjes, sojaroom, vanillesuiker, gemalen nootmuskaat, peper en zout

n       Smeer een vuurvaste schotel in met Solo en leg de zoete aardappelschijfjes er dakpansgewijs in

n       Giet er het sojaroommengsel over

n       Bestrooi met geraspte Emmenthaler en beleg met nootjes Solo

n       Bak 50 min in een voorverwarmde oven van 200°C (samen met de kalkoenbout)

 

Bereiding  kalkoenbout

n       Kruid het vlees met peper en zout en bestrijk het met Solo

n       Bak 45 min in een voorverwarmde oven van 200°C (samen met de aardappeltaart)

n       Draai de oven uit en laat het vlees nog 10 min rusten

 

Bereiding  veenbessenchutney

n       Doe alle ingrediënten, behalve de munt in een pan

n       Breng al roerend aan de kook

n       Laat 20 min zachtjes pruttelen

n       Neem van het vuur, laat 5 min afkoelen en roer er de verse munt door

n       Bewaar in een afgesloten pot in de koelkast

n       Serveer de bouten met de gratin en de chutney

 

Culinaire Kookclub Houthalen