Mosselkroketjes
met salsa en klassieke mosselsaus |
Bereidingstijd
: 60 minuten + minstens 4 uur opstijven in de koelkast
Ingrediënten voor de
mosselen (4 pers) n
1½ kg mosselen n
1 ui n
3 stengels
groene selder n
2 dl witte
wijn n
laurier n
tijm n
peper Ingrediënten vulling n 6 dl mosselvocht (kookvocht van de
mosselen) n ½ bussel platte peterselie n 100 gr boter n 4 blaadjes gelatine van 2 g/stuk n 15 gr bloem n olie Ingrediënten saus n 3
eetlepels mayonnaise n 3 eetlepels mosterd n 2 eetlepels yoghurt n Dragonazijn n peper en zout Ingrediënten salsa n 1 sjalot n 2 stengels groene selder n enkele takjes dille n olijfolie n dragonazijn n peper en zout Ingrediënten afwerking n 1 bussel krulpeterselie n 2 eieren n 100 gr panko (grof Japans paneermeel) n 100 gr paneermeel n
zout Extra n ovenschaal n friteuse n keukenpapier n huishoudfolie |
|
Bereiding
n Mosselen
n Spoel de mosselen in koud water
n Verwarm een scheut olijfolie in een kookpot
op het vuur
n Pel en snipper de ui
n Spoel de selder en snijd hem in stukken
n Stoof de ui en de selder in de olie
n Doe de mosselen bij de groenten en giet er de
witte wijn bij
n Kruid met peper, laurier en tijm
n Zet een deksel op de kookpot en laat de
mosselen garen
n Schud een paar keer op
n Schep de mosselen uit de kookpot als ze open
zijn
n Haal ze uit hun schelp
n Snijd het mosselvlees fijn
n Giet het mosselvocht door een fijne zeef en
houd apart
n Snijd de groenten wat fijner en houd apart
n Vulling
n Week de gelatine in koud water
n Smelt de boter in een pan op het vuur
n Roer er de bloem door en laat even mee bakken
n Giet het mosselvocht bij de roux en laat
onder voortdurend roeren binden
n Doe de fijngesneden mosselen en groenten bij
de saus
n Knijp de gelatine uit
n Los de blaadjes op in de saus
n Snipper de peterselie
n Meng hem door de saus
n Wrijf een ovenschaal in met olie
n Leg er een vel huishoudfolie in
n Stort de vulling in de schaal
n Dek af met folie en laat minstens 4uur in de
koelkast opstijven
n Saus
n Meng de mayonaise met de mosterd en de
yoghurt
n Breng de saus op smaak met een scheutje
dragonazijn, een snuif zout en wat versgemalen peper
n Salsa
n Pel en snipper de sjalot
n Snijd de selder in fijne blokjes (brunoise)
n Meng de sjalot en de selder met een scheutje
olijfolie en dragonazijn naar smaak
n Snipper de dille
n Roer hem door de salsa
n Breng de salsa op smaak met peper en zout
n Afwerking
n Verwarm de friteuse tot 175°C
n Klop de eieren los in een diep bord of schaal
n Doe de bloem in een tweede bord of schaal en
de panko en het paneermeel in een derde
n Rol balletjes van de opgesteven vulling
n Haal ze eerst door de bloem, dan door het ei
en ten slotte door het broodkruim
n Bak de mosselkroketten goudbruin in de
friteuse
n Laat ze uitlekken op keukenpapier
n Frituur enkele takjes krulpeterselie
n Laat ze uitlekken op keukenpapier en strooi
er wat zout over
n Serveer de kroketjes met salsa, saus en
gefrituurde peterselie