Witlofroomsoep met garnaaltjes

 

Ingrediėnten Bouillon (15 pers)

n   3 liter water

n   2,5 kg witvisafval (graten, koppen en vellen)

n   4 dl witte wijn

n   2 uien

n   8 takjes peterselie

n   4 wortels, in grove stukken

n   3 visbouillonblokken

n   3 stengels bleekselderij, in grove stukken

n   3 laurierblaadjes

n   5 zwarte peperkorrels

Ingrediėnten Witloofsoep

n   12 stronken witlof

n   6 dl room

n   250 gr kleine verse garnalen

n   1 prei (let op: bladeren apart houden voor de witlofschelpjes)

n   cayennepeper

Ingrediėnten Garnering

n   1 dl room

n   peterselie,fijngehakt

Extra

n   stoommandje

n   ijsklontjes

 

Witlofroomsoep-met-Hollandse-garnaatjes

 

Bereiding

n   Bouillon

n   Spoel de vissenkoppen en graten goed af en doe ze in een grote pan

n   Schenk er 3 liter water bij, breng dit aan de kook en schuim af

n   Voeg nu de wijn toe

n   Voeg de gesneden ui, peterselie, wortels, bouillonblokjes en bleekselderij toe

n   Tevens de laurier en de peperkorrels

n   Laat de bouillon ± 45 minuten op laag vuur trekken

n   Neem de pan van het vuur en zeef de bouillon

n   Meet de bouillon af : 2,5 liter voor de soep

n   Witloofsoep

n   Hou van de witlof 3 blaadjes per persoon apart

n   Snij de overige schoongemaakt stonken witlof fijn en kook ze in 2,5 liter bouillon en de room gaar

n   Pureer de massa in een blender of met een staafmixer

n   Breng het geheel op smaak met een mespuntje cayennepeper

n   Blancheer 4 prei bladeren en koel ze in ijswater

n   Snij ze daarna in de lengte repen van ± 2 mm dikte

n   Zorg dat je per persoon 2 ą 3 witlofblaadjes heel hebt

n   Leg een blaadje neer en doe hierin enkel garnalen (± 1 ą 2 eetlepels )

n   Leg het andere blaadje hierop zodat zich een gesloten schelpje vormt

n   Neem een reep prei en leg dit uit

n   Leg hierop het witlofschelpje en knoop dit schelpje dicht met de sliert prei

n   Desgewenst met 2 prei reepjes

n   Doe de rest van de bouillon in een pannetje

n   Leg de witlofschelpjes voorzichtig in een stoommandje en zet dit boven op de (rest) bouillon

n   Laat de schelpjes 7 minuten stomen

n   Servering

n   Klop 1 dl room lobbig

n   Leg in elk van de voorverwarmde borden een schelpje

n   Schenk de soep erover zodat het schelpje nog net “boven soep” komt

n   Hierop een theelepel lobbige room

n   Garneren met fijngehakte peterselie

 

 

Culinaire Kookclub Houthalen