Aspergesoep met
croutons en gerookte zalm |
Ingrediënten (4 pers) n 150
g gerookte zalm n 4
sneetjes wit broden n 1
bussel asperge n 1
witte asperges (een beetje meer kan geen kwaad) n extra
aspergeschillen (optioneel) n 2
uien n 1
preistronk n boter n verse
laurier n verse
tijm n verse
peterseliestelen n broodkruim n olijfolie n
een flinke scheut room n
Benodigdheden : een eindje keukentouw, een zeef, een
staafmixer |
|
Bereiding
n Spoel
alle groenten en laat ze uitlekken. Snij de prei vooraf even overlangs, zodat
je ze makkelijk kan wassen.
n Schil
de asperges met een dunschiller. Hou een asperge vast bij de kop en schil van
boven naar onder, rondom rond. Druk niet te hard op het mesje en rits de schil
er in fijne slierten af. Breek vervolgens het kontje van de asperges af (dan
merk je ook meteen of ze zorgvuldig geschild zijn).
n Als
je ingevroren aspergeschillen ter beschikking hebt, neem ze er dan bij.
n Vul
een pot met water (ongeveer een halve liter per persoon) en zet de pot op een
matig vuur. Doe de verse aspergeschillen in de pot en vul ze eventueel
aan met schillen die je eerder hebt ingevroren. De vers geschilde asperges hou
je opzij, want die hebben we straks nog nodig.
n Laat
de aspergebouillon even tot tegen het kookpunt komen en zet het vuur dan heel
zacht. Laat de schillen nog een kwartiertje trekken.
n Aspergesoep
hoort bleek te zijn. Je gebruikt dus best witte of bleke groenten. Pel eerst de
uien en snij ze grof.
n Doe
het donkerste loof en het wortelstuk van de prei en snij ze grof.
n Snij
de geschilde asperges middendoor. Hou de helften met de aspergekopjes eraan
opzij. De andere stukken asperge snij je grof.
n Neem
een soepketel of een ruime stoofpot en smelt een klontje boter op een matig
vuur.
n Stoof
de stukjes ui, prei en asperge enkele minuten in de bruisende boter. Roer
regelmatig even in de pot en laat de groenten zeker niet kleuren.
n Bind
enkele blaadjes laurier, enkele takjes tijm en een portie peterseliestelen
samen tot een bouquet garni. Leg het kruidentuiltje in de stoofpot.
n Zeef
de bouillon van aspergeschillen en schenk het vocht bij de gestoofde groenten.
Laat de soep een klein half uurtje zacht pruttelen.
n Tussendoor
kan je de garnituur voorbereiden. Snij eerst de rest van de verse asperges in
heel fijne rondjes. De mooie aspergekopjes snij je enkel even middendoor. Doe
de stukjes asperge in een schaaltje.
n Hak
de peterselie fijn en doe de snippers in een schaaltje.
n broodkruim
4 sneetjes wit broden
n Snij
de korsten van de sneetjes brood en snij het broodkruim vervolgens in kleine
dobbelstenen van zo’n 1 x 1 cm. De korstjes gebruik je niet.
n Verhit
een klontje boter en een scheutje olijfolie in een braadpan. Bak daarin de
stukjes brood tot goudgele croutons. Laat de croutons nadien even uitlekken op
een bordje met een vel keukenpapier.
n Snipper
de sneetjes gerookte zalm in fijne reepjes.
n Vis
het bouquet garni uit de soep. Mix de soep nadien fijn met de staafmixer. Neem
er de tijd voor, zodat je een gladde soep krijgt. Nu kan je zelf kiezen of je
de aspergesoep gezeefd of ongezeefd afwerkt.
n Proef
de soep en schenk er de room bij, samen met een snuif zout en wat peper van de
molen. Zet er nog heel even de staafmixer in. Zoek de juiste smaakbalans.
n Verwarm
de gladde soep op een zacht vuur en voeg de stukjes verse asperge toe. Laat ze
in de soep tot ze beetgaar zijn. Serveer de aspergesoep. Werk elke
portie af met snippers peterselie, croutons en reepjes gerookte zalm.