Mechelse koekoek met Provençaalse aardappelen, sluimererwten en een tijm-honingsaus

 

Bereidingstijd: 60 minuten

 

Ingrediënten Mechelse koekoek (4 pers)

n   1 Mechelse koekoek

Ingrediënten Coulis van erwten

n   1.5 dl kippenbouillon

n   100 gr erwten (diepvries of vers)

n   scheutje room

n   een takje verse munt

Ingrediënten Sluimererwten

n   28 sluimererwten

n   Solo

n   Szechuoanpeper

Ingrediënten Aardappelen

n   8 kleine primeuraardappelen

n   16 plakken fijn gesneden gerookte ham

n   enkele takjes tijm

n   olijfolie

Ingrediënten Saus

n   1 dl balsamicoazijn

n   20 gr margarine

n   1 dl gembersojasaus

n   1.5 dl groentenbouillon (blokje of zelf maken)

n   1 eetlepel acaciahoning

Ingrediënten Kerstomaatjes

n   12 kerstomaatjes

n   ½  dl witte balsamicoazijn

n   1 koffielepel bruine suiker

n   2 teentjes look

n   enkele takken rozemarijn

 

mechelse koekoek

 

Bereiding

n   Mechelse koekoek

n   Bak de filets van koekoek aan in wat hete margarine en laat 20 minuten verder garen in de oven op 180°C

n   Laat de bouten door de poelier ontbenen, snij het vlees in stukjes en bak kort

n   Coulis van erwten

n   Blancheer de erwten in de kippenbouillon, samen met de munt

n   Laat de room, samen met enkele takjes munt inkoken

n   Doe de erwtjes in de blender en mix samen met een deel van de (munt)room tot je een mooie coulis bekomt

n   Sluimererwten

n   Blancheer de sluimererwten

n   Laat schrikken onder koud water

n   Sauteer kort in wat margarine en kruid met szechouanpeper

n   Aardappelen

n   Kook de primeuraardappelen in hun schil samen met twee takjes tijm

n   Pel ze en snij in gelijke stukken

n   Wikkel er een fijn plakje ham rond en prik vast met een takje tijm

n   Bak de aardappelen in olijfolie

n   Saus

n   Giet de azijn, gembersojasaus, groentenbouillon en honing in een steelpan en laat zachtjes inkoken met een takje tijm

n   Zeef de saus en voeg er wat koude vlokjes margarine aan toe die je er op het laatst doorroert

n   Kerstomaatjes

n   Doe de kersttomaatjes in een vuurvaste schotel samen met ½ dl witte balsamicoazijn, ½ dl olijfolie, 1 koffielepel bruine suiker, gehalveerde look (pel mag eraan blijven) en de rozemarijn

n   Bak in een oven van 180°C gedurende 15minuten

n   Afwerking

n   Leg onderaan het bord een filet en een boutje, links ervan de aardappelen met daarbij de tomaatjes

n   Rechts schik je enkele scheppen sluimererwten

n   Verdeel wat erwtencoulis over de sluimererwten

n   Lepel wat saus rond de versneden filet van Mechelse koekoek

n   Dien warm op

 

 

Culinaire Kookclub Houthalen