Mechelse koekoek met Provençaalse aardappelen,
sluimererwten en een tijm-honingsaus |
Bereidingstijd: 60 minuten
Ingrediënten Mechelse koekoek (4 pers) n
1 Mechelse koekoek Ingrediënten Coulis van erwten n 1.5
dl kippenbouillon n 100
gr erwten (diepvries of vers) n scheutje
room n een
takje verse munt Ingrediënten Sluimererwten n
28 sluimererwten n
Solo n
Szechuoanpeper Ingrediënten Aardappelen n 8
kleine primeuraardappelen n 16
plakken fijn gesneden gerookte ham n enkele
takjes tijm n olijfolie Ingrediënten Saus n
1 dl balsamicoazijn n
20 gr margarine n
1 dl gembersojasaus n
1.5 dl groentenbouillon (blokje of zelf maken) n
1 eetlepel acaciahoning Ingrediënten Kerstomaatjes n 12
kerstomaatjes n ½ dl witte balsamicoazijn n 1
koffielepel bruine suiker n 2
teentjes look n enkele
takken rozemarijn |
|
Bereiding
n Mechelse koekoek
n Bak
de filets van koekoek aan in wat hete margarine en laat 20 minuten verder garen
in de oven op 180°C
n Laat
de bouten door de poelier ontbenen, snij het vlees in stukjes en bak kort
n Coulis van erwten
n Blancheer
de erwten in de kippenbouillon, samen met de munt
n Laat
de room, samen met enkele takjes munt inkoken
n Doe
de erwtjes in de blender en mix samen met een deel van de (munt)room tot je een
mooie coulis bekomt
n Sluimererwten
n
Blancheer de sluimererwten
n
Laat schrikken onder koud water
n
Sauteer kort in wat margarine en kruid met
szechouanpeper
n Aardappelen
n
Kook de primeuraardappelen in hun schil samen met twee
takjes tijm
n
Pel ze en snij in gelijke stukken
n
Wikkel er een fijn plakje ham rond en prik vast met
een takje tijm
n
Bak de aardappelen in olijfolie
n Saus
n Giet
de azijn, gembersojasaus, groentenbouillon en honing in een steelpan en laat
zachtjes inkoken met een takje tijm
n Zeef
de saus en voeg er wat koude vlokjes margarine aan toe die je er op het laatst
doorroert
n Kerstomaatjes
n
Doe de kersttomaatjes in een vuurvaste schotel samen
met ½ dl witte balsamicoazijn, ½ dl olijfolie, 1 koffielepel bruine suiker,
gehalveerde look (pel mag eraan blijven) en de rozemarijn
n
Bak in een oven van 180°C gedurende 15minuten
n Afwerking
n
Leg onderaan het bord een filet en een boutje, links
ervan de aardappelen met daarbij de tomaatjes
n
Rechts schik je enkele scheppen sluimererwten
n
Verdeel wat erwtencoulis over de sluimererwten
n
Lepel wat saus rond de versneden filet van Mechelse
koekoek
n
Dien warm op