Banaan Karamel glaasje met tuile

 

Ingrediënten (15 pers)

n   5 bananen

Ingrediënten Vanille Crème

n   6 eieren vers

n   175 gr suiker

n   60 gr maïzena

n   1 theelepel zout

n    435 ml volle melk

n   35 gr gesmolten boter

n   1eetlepel vanille extract

n   slagroom indien nodig

Ingrediënten Crumble

n   1 pak Petit Beurrekoekjes

n   100 gr boter, gesmolten

n   15 gr suiker

Ingrediënten Tuiles

n   2 eiwitten vloeibaar

n   125 gr witte basterdsuiker

n   60 gr bloem

n   1 theelepel vanille extract

n   60 gr boter, gesmolten en afgekoeld

Ingrediënten Karamel

n   100 gr suiker

n   50 ml water

n   45 gr roomboter

n   60 ml slagroom

n   0.25 gram zeezout

Ingrediënten Slagroom

n   5 dl koude slagroom

n   2 eetlepels suiker

Extra

n   vershoudfolie

n   spuitzak

n   15 glazen

n   bakpapier

n   paletmes

n   ronde steker Ø 8 cm

 

April-2017-ccpl-11

 

Bereiding

n   Vanille Crème

n   Klop met een garde de eieren in een grote kom

n   Meng de suiker, maïzena en het zout in een grote pan

n   Giet geleidelijk aan de melk, onder voortdurend kloppen, met de garde toe, totdat er een glad mengsel ontstaat

n   Breng al roerend het mengsel op matig vuur aan de kook zodat het dik wordt

n   Als het aan de kook is, al roerende 1 minuut aan de kook houden

n   Doe ongeveer 1/3 van het hete mengsel in een kom met het eiermengsel en roer onmiddellijk het geheel glad

n   Giet nu het eimengsel in de pan met de rest van het warme melkmengsel

n   Breng, onder voortdurend roeren, het geheel weer langzaam aan de kook en kook het 1 minuut

n   Haal nu de pan van het vuur en roer er de gesmolten boter en de vanille onder

n   Laat 10 minuten afkoelen en bedek de room met verhoudfolie om velvorming te voorkomen

n   Zet de banketbakkersroom in de koeling om af te koelen

n   Voor gebruik roer je de crème nog een keer goed door

n   Als je deze te dik vindt, kun je eventueel wat slagroom toevoegen alvorens de crème in een spuitzak te doen

n   Crumble

n   Oven voorverwarmen op 175°C

n   Maak de koeken fijn

n   Doe de kruimels, de suiker en gesmolten boter in een kom en roer tot ze volledig opgenomen zijn

n   Giet een en ander in een ovenschaal en druk ze aan in een gelijkmatige laag

n   Bak bij 175 voor 10 à 12 minuten  tot lichtbruin

n   Laat afkoelen

n   Tuiles

n   Verwarm de oven voor op 180

n   Doe de eiwitten in een grote vetvrije kom en klop ze los

n   Voeg de suiker toe en klop ze schuimig

n   Roer de bloem en het vanille extract erdoor en vervolgens de gesmolten boter

n   Mix tot een glad beslag en zet het ±1 uur in de koelkast

n   Neem twee stukken bakpapier ter grootte van het bakrooster

n   Teken op de achterkant met behulp van een ronde steker en een balpen 4 cirkels (ruim uit elkaar) ter grootte van 8 cm

n   Schep een lepel beslag op de cirkel en strijk dit met een gebogen paletmes uit tot een dunne ronde cirkel van circa 8 cm (de getekende cirkels helpen bij de juiste maat)

n   Herhaal dit nog 3 keer

n   Plaats het pakpapier met het deeg op het rooster in de verwarmde oven en bak 7 à 8 minuten tot de tuiles goud geel kleuren aan de randen. ERBIJ BLIJVEN!

n   Haal het rooster uit de oven en werk snel

n   Til elke tuiles los van de bakplaat met een paletmes en drapeer het over een houten lepel en draai het tot een rond koekje

n   Laat afkoelen en bewaar ze in een luchtdichte verpakking (anders worden ze zacht)

n   Karamel

n   Zet een steelpannetje met de suiker en het water op het vuur en verhit op een laag vuur

n   De suiker moet volledig door het water bedekt zijn

n   Laat het mengsel verhitten tot het goed begint te bruisen en geleidelijk van kleur verandert

n   Let op: je moet niet roeren tijdens dit proces

n   De karamel moet een mooie volle bruine kleur krijgen

n   Let heel goed op dat het niet te donker wordt, want dan is het al te laat (een verbrande smaak kun je niet meer verbloemen)

n   Wanneer je de juiste bruine kleur hebt bereikt, voeg je zo snel mogelijk de boter toe

n   Het mengsel zal nu gaan bubbelen

n   Blijf voor ± 1 à 2 minuten roeren tot de boter volledig opgelost is

n   Voeg voorzichtig de slagroom toe

n   Let goed op je vingers, want het mengsel gaat knetteren door het toevoegen van een koude vloeistof

n   Blijf maximaal een minuut roeren totdat dit er goed doorheen gemengd is

n   Je kunt het vuur uitzetten

n   Haal de karamel van het vuur en voeg het zout naar smaak toe

n   Laat je karamel afkoelen voor je het gebruikt

n   Slagroom

n   Klop de slagroom kort voor uitserveren met een beetje suiker mooi stijf en doe deze in een spuitzak

n   Uitserveren

n   Snij de bananen in dunne plakjes

n   Pak een glas en schep ongeveer 2 eetlepels crumble op de bodem

n   Verdeel regelmatig

n   Spuit hierop een laagje banketbakkersroom

n   Hierboven op een laagje bananen en een dun laagje slagroom

n   Vervolgens weer een laagje crumble, banketbakkersroom, banaan en slagroom

n   Herhaal dit nog een keer en zet weg in de koeling

n   Vlak voor het uitserveren breng je de laatste laag slagroom aan afgetopt met een paar bananen stukjes, wat crumble, de tuiles en karamel

 

Tip

n   Maak er niet meer dan 4 tegelijk: als het beslag uit de oven komt wordt het snel hard; anders krijg je ze niet om de lepel gedraaid. Met 2 personen verwerken gaat nog beter

 

 

Culinaire Kookclub Houthalen