Champignonsoep met
kaasstengels |
Ingrediënten champignonsoep (4
pers) n 750 gr
Parijse champignons n 2
stammen preien n 2
aardappelen n 3 uien n 2
teentjes look n 1
bouquet garni (laurier, tijm, peterseliestelen) n 50 gr
gedroogd eekhoorntjesbrood n 3 liter
water n 2 dl
room n enkele
klontjes boter n 1
snuifje lookpoeder n enkele
takjes peterselie n peper en
zout Ingrediënten kaasstengels n 1 vel
bladerdeeg (±200gr/vel) n 100 gr
Parmezaanse kaas n 1 ei n een
beetje bloem n 1
snuifje Provençaalse kruiden |
|
Bereiding
n Champignonsoep
n
Neem een ruime mengschaal
n
Doe er het warm water in en week er de gedroogde
paddenstoelen in
n
Het eekhoorntjesbrood zal z’n smaak afgeven en het water
in een bouillon veranderen
n
Pel de uien en snij ze in grove stukken
n
Verhit een ruime stoofpot of een soepketel
n
Smelt er een klont boter in en stoof de stukken ui
n
Snij de stammen prei overlangs door, snij het donkerste
loof weg en spoel ze onder stromend water
n
Snij de gewassen prei in grove stukken en stoof ze mee
met de uien
n
Pel de look, snij de teentjes grof en laat ze ook
meestoven
n
Maak 2/3 van de Parijse paddenstoelen schoon
n
Gebruik een borsteltje en snij (indien nodig) het
steeltje wat bij
n
Snij de paddenstoelen vervolgens middendoor en laat ze
meestoven
n
Hou 1/3 van de paddenstoelen opzij
n
Maak een bouquet garni met enkele blaadjes laurier, wat
tijm en (indien beschikbaar) peterseliestengels
n
Bind alles samen met een eindje keukentouw en laat het
kruidentuiltje meestoven
n
Schil de aardappelen en snij ze in grove stukken
n
Laat ze meestoven
n
Zeef de bouillon van eekhoorntjesbrood en giet het vocht
in de soepketel met gestoofde groenten
n
De rubberachtige gewelde paddenstoelen gebruiken we niet
n
Laat de soep een half uur sudderen op een zacht vuur
n
Intussen kan je de kaasstengels bereiden
n
Verwijder het bouquet garni en mix de soep glad met een
staafmixer. Je hoeft ze niet te zeven
n
Mix er ook een flinke scheut room in
n Proef de
soep en kruid het gerecht naar smaak met wat peper van de molen en een snuif
zout
n Kaasstengels
n
Breek het ei en doe de dooier in een schaaltje
n
Voeg een scheutje lauw water toe en klop het eigeel los
n
Bepoeder je werkopppervlak met een beetje bloem en ga met
de deegrol aan de slag
n
Rol het bladerdeeg uit tot een rechthoek
n
Strijk het vel bladerdeeg in met eigeel
n
Verwarm de oven voor op 200°C
n
Snij de lap deeg in linten van ongeveer 2 cm breed
n
Leg de stukjes bladerdeeg op een ovenplaat met bakpapier
of een siliconenmatje
n
Rasp de Parmezaanse kaas of hak de kaas tot korrels in de
blender of cutter
n
Strooi een laagje kaas over de linten
n
Probeer zo min mogelijk kaas naast de linten bladerdeeg
te strooien
n
Hou nog een restje kaas opzij
n
Strooi er tenslotte een snuifje Provençaalse kruiden
over. (naar smaak)
n Bak de
stengels gedurende 15 à 20 minuten goudbruin en krokant in de hete oven van
200°C
n Afwerking
n
Snij het resterende derde van de schoongemaakte Parijse
paddenstoelen in dikke schijfjes of kwartjes
n
Bak ze enkele minuten in hete boter en kruid ze met
peper, zout en een snuifje lookpoeder
n
Laat de gebakken paddenstoelen uitlekken op een vel
keukenpapier of een servet
n
Snipper de peterselie fijn
n
Schep wat versgebakken paddenstoelen in het bord en lepel
er een portie warme champignonsoep over
n Strooi
wat peterselie en wat gemalen Parmezaanse kaas over het bord en plaats de
kaasstengels in een glas op de tafel