Champignonsoep met kaasstengels

 

Ingrediënten champignonsoep (4 pers)

n   750 gr Parijse champignons

n   2 stammen preien

n   2 aardappelen

n   3 uien

n   2 teentjes look

n   1 bouquet garni (laurier, tijm, peterseliestelen)

n   50 gr gedroogd eekhoorntjesbrood

n   3 liter water

n   2 dl room

n   enkele klontjes boter

n   1 snuifje lookpoeder

n   enkele takjes peterselie

n   peper en zout

Ingrediënten kaasstengels

n   1 vel bladerdeeg (±200gr/vel)

n   100 gr Parmezaanse kaas

n   1 ei

n   een beetje bloem

n   1 snuifje Provençaalse kruiden

 

champignonsoep met kaasstengels

 

Bereiding

n   Champignonsoep

n   Neem een ruime mengschaal

n   Doe er het warm water in en week er de gedroogde paddenstoelen in

n   Het eekhoorntjesbrood zal z’n smaak afgeven en het water in een bouillon veranderen

n   Pel de uien en snij ze in grove stukken

n   Verhit een ruime stoofpot of een soepketel

n   Smelt er een klont boter in en stoof de stukken ui

n   Snij de stammen prei overlangs door, snij het donkerste loof weg en spoel ze onder stromend water

n   Snij de gewassen prei in grove stukken en stoof ze mee met de uien

n   Pel de look, snij de teentjes grof en laat ze ook meestoven

n   Maak 2/3 van de Parijse paddenstoelen schoon

n   Gebruik een borsteltje en snij (indien nodig) het steeltje wat bij

n   Snij de paddenstoelen vervolgens middendoor en laat ze meestoven

n   Hou 1/3 van de paddenstoelen opzij

n   Maak een bouquet garni met enkele blaadjes laurier, wat tijm en (indien beschikbaar) peterseliestengels

n   Bind alles samen met een eindje keukentouw en laat het kruidentuiltje meestoven

n   Schil de aardappelen en snij ze in grove stukken

n   Laat ze meestoven

n   Zeef de bouillon van eekhoorntjesbrood en giet het vocht in de soepketel met gestoofde groenten

n   De rubberachtige gewelde paddenstoelen gebruiken we niet

n   Laat de soep een half uur sudderen op een zacht vuur

n   Intussen kan je de kaasstengels bereiden

n   Verwijder het bouquet garni en mix de soep glad met een staafmixer. Je hoeft ze niet te zeven

n   Mix er ook een flinke scheut room in

n   Proef de soep en kruid het gerecht naar smaak met wat peper van de molen en een snuif zout

n   Kaasstengels

n   Breek het ei en doe de dooier in een schaaltje

n   Voeg een scheutje lauw water toe en klop het eigeel los

n   Bepoeder je werkopppervlak met een beetje bloem en ga met de deegrol aan de slag

n   Rol het bladerdeeg uit tot een rechthoek

n   Strijk het vel bladerdeeg in met eigeel

n   Verwarm de oven voor op 200°C

n   Snij de lap deeg in linten van ongeveer 2 cm breed

n   Leg de stukjes bladerdeeg op een ovenplaat met bakpapier of een siliconenmatje

n   Rasp de Parmezaanse kaas of hak de kaas tot korrels in de blender of cutter

n   Strooi een laagje kaas over de linten

n   Probeer zo min mogelijk kaas naast de linten bladerdeeg te strooien

n   Hou nog een restje kaas opzij

n   Strooi er tenslotte een snuifje Provençaalse kruiden over. (naar smaak)

n   Bak de stengels gedurende 15 à 20 minuten goudbruin en krokant in de hete oven van 200°C

n   Afwerking

n   Snij het resterende derde van de schoongemaakte Parijse paddenstoelen in dikke schijfjes of kwartjes

n   Bak ze enkele minuten in hete boter en kruid ze met peper, zout en een snuifje lookpoeder

n   Laat de gebakken paddenstoelen uitlekken op een vel keukenpapier of een servet

n   Snipper de peterselie fijn

n   Schep wat versgebakken paddenstoelen in het bord en lepel er een portie warme champignonsoep over

n   Strooi wat peterselie en wat gemalen Parmezaanse kaas over het bord en plaats de kaasstengels in een glas op de tafel

 

 

 

Culinaire Kookclub Houthalen