Hertenbiefstuk met romige zuurkoolpuree en gebakken paddenstoelenmelange

 

Ingrediënten (4 pers)

n   500 gr zuurkool (zakje)

n   250 gr kruimige aardappelen

n   1 ui

n   1 teen knoflook

n   50 gr roomboter

n   ½ theelepel paprikapoeder

n   125 ml slagroom

n   4 eetlepels olijfolie

n   7½ gr verse tijm

n   400 gr paddenstoelenmelange

n   500 gr hertenbiefstukken à 125 gr/stuk

Extra

n   staafmixerl

 

img_001146_445x297_JPG

 

Bereiding

n   Romige zuurkoolpuree

n   Laat de zuurkool uitlekken in een zeef

n   Schil de aardappelen en snijd in blokjes

n   Pel en snipper de ui en knoflook

n   Laat ze in een pan met dikke bodem in 15 gr hete boter ± 2 minuten zachtjes glazig fruiten

n   Schep de zuurkool, aardappelen, paprikapoeder, slagroom, peper en eventueel zout erdoor

n   Laat de zuurkool afgedekt ± 25 minuten sudderen

n   Meng het mengsel met een staafmixer tot smeuïge puree

n   Roer de helft van de olie erdoor

n   Breng op smaak met peper en eventueel zout

n   Spoel de tijm schoon en sla het droog

n   Houd de mooie takjes achter voor garnering en ris de rest van de tijmblaadjes van de takjes

n   Hertenbiefstukjest

n   Neem de hertenbiefstukjes ± 30 minuten van tevoren uit de koelkas

n   Verhit de rest van de boter in een koekenpan met de rest van de olie

n   Bak de hertenbiefstukjes op hoog vuur in 3 à 4 minuten bruin

n   Bestrooi met peper en eventueel zout

n   Houd de biefstukjes warm onder aluminiumfolie op een voorverwarmd bord

n   Paddenstoelenmelange

n   Veeg de paddestoelen schoon met keukenpapier

n   Schep de paddestoelen en tijmblaadjes door het bakvet

n   Bak de paddestoelen op hoog vuur mooi bruin en laat het vocht verdampen

n   Breng op smaak met peper en eventueel zout

n   Afwerking

n   Verwarm zachtjes de zuurkoolpuree opnieuw

n   Schep een bedje van zuurkoolpuree in het midden van de borden

n   Leg hierop de hertenbiefstukjes

n   Schep de paddenstoelen op de biefstukjes en garneer met takjes tijm

 

Tip

n   Je kunt dit gerecht ook maken met hazenrugfilets of kipfilethaasjes
De baktijd voor de hazenrugfilet is ± 3 minuten
De kipfilethaasjes moeten door en door gaar worden en hebben daarom een baktijd van 6 à 8 minuten. Bak de kipfilethaasjes op matig hoog vuur

 

 

Culinaire Kookclub Houthalen