Eton mess met matcha meringue en rood fruit

 

Eton mess is een Britse dessertklassieker op basis van meringue, rood fruit en opgeklopte room. Voor de feestdagen een versie met mascarpone, rood fruit en matcha meringue.

Bereidingstijd  : 90 minuten

 

Ingrediënten matchameringue (8 pers)

n   100 ml eiwit

n   1 snuifje zout

n   100 gr fijne suiker

n   80 gr bloemsuiker

Ingrediënten garnituur van de matchameringue

n   2 koffielepels matchapoeder

n   2 koffielepels lauw water

n   2 koffielepels rauwe meringue

n   pompoenpitten

n   kokosschilfers

n   suikersterretjes

Ingrediënten rode vruchtenmengeling

n   500 gr diepvrieskersen

n   150 gr compote van veenbessen (of 50 gr honing op 150gr verse veenbessen, 5 minuutjes zacht laten koken)

n   1 sinaasappel

n   2 eetlepels maple syrup (of ahornsiroop)

Ingrediënten mascarponemengeling

n   1 kg mascarpone (kamertemperatuur)

n   2 vanillestokjes

n   250 gr zure room

n   300 gr plattekaas

n   1 stuk witte chocolade (uit koelkast)

 

eton mess

 

Bereiding

n   Matchameringue

n   Neem een vetvrije kom en klopper

n   Klop het eiwit los en voeg een snuifje zout toe

n   Strooi er de suiker bij zodra het schuimig wordt

n   Klop 4 minuten verder tot je een stevig schuim krijgt

n   Zeef er de bloemsuiker over en meng het geheel

n   Neem bakpapier en teken er 2 cirkels op

n    Gebruik hiervoor de onderkant van een glazen kom en zorg dat de doorsnede ½ tot 1 cm kleiner is dan de schaal waarin je het dessert wilt opdienen (Ik gebruikte een glazen schaal met hoogte 12 cm en doorsnede 18 cm)

n   Leg het bakpapier omgekeerd in een bakvorm

n   Plak het bakpapier vast met 2 dotjes meringue

n   Spuit de omtrek van de getekende cirkel en spuit telkens kleinere cirkels naar binnen toe

n   Meng de matcha met water en meringue stevig onder elkaar

n   Bestrijk de meringueronde met de matchamengeling

n   Bestrooi met pompoenpitten en kokosschilfers

n   Spuit op een ander stuk bakpapier de kerstboompjes: eerst de stam, vervolgens 3 takken naar boven toe en nog eens 2 takken die de punt van de kerstboom vormen

n   Bestrijk de kruin met de matchamengeling

n   Kleef een suikersterretje in de punt van de kerstboom

n   Bak de meringues 2 uur af op 90 °C

n   Laat afkoelen

n   Rode vruchtenmengeling

n   Doe de kersen in een kom

n   Voeg de veenbessencompote en de sinaasappelzeste toe

n   Meng er de agavesiroop onder

n   Mascarponemengeling

n   Doe de mascarpone in een kom

n   Schraap het merg uit de vanillestokken en voeg toe aan de mascarpone

n   Klop los tot een gladde massa

n   Voeg de zure room en de plattekaas toe en meng goed onder elkaar

n   Afwerking

n   Als de meringuerondes afgekoeld zijn, kunnen we beginnen vullen

n   Maak eerst een laag met fruit, dan een laag met mascarpone en dan een meringueronde

n   Herhaal en eindig met de mascarpone door deze mooi in rondes te spuiten

n   Rasp er witte chocolade over

n   Wacht tot net voor het opdienen om de kerstboommeringues in de kom te steken

n   Neem telkens 2 boompjes en steek ze samen, met de rugjes tegen elkaar, in de mascarpone

 

 

Culinaire Kookclub Houthalen