Vitello tonnato

 

Ingrediënten (4 pers)

n   800 gr kalfsvlees

n   3 liter kippenbouillon

n   ½ liter droge witte wijn

n   1 wortel

n   2 uien

n   2 tot 4 kruidnagels

n   1 taakje rosmarijn

n   5 laurier blaadjes

n   zout

n   zwarte peperbolletjes

Ingrediënten voor de saus

n   3 eierdooiers

n   ½ citroen

n   2 dl arachideolie

n   200 gr tonijn uit blik in eigen nat

n   6 ansjovisfilets

n   50 gr kappertjes

n   2 eetlepels kookvocht

n   1 snuifje zeezout

n   peper

Ingrediëntenvoor garnering

n   50 gr rucola

n   2 eetlepels kappertjes

Bereiding

n   Vlees

n   Bouillon klaarmaken

n   De groenten wassen en in grove stukken snijden

n   De groenten in een kookpot doen, leg het vlees erbij

n   Giet er de wijn over en dan het vlees bedekken met de boullion

n   Laat het vlees voor 1½ uur op zacht vuur garen

n   Daarna het vlees uithalen en laten afkoelen

n   Saus

n   Neem een hoge beker en doe er de eidooiers in

n   Voeg het sap van de citroen toe en een scheutje kookvocht van het kalfsvlees

n   Olie toe voegen

n   Plaats de staafmixer in de beker en mix alle ingrediënten tot een gladde mayonaise

n   Giet het vocht van de tonijn weg en voeg het aan de mayonaise

n   Mix de saus glad en voeg daarna de ansjovisfilets en de kappertjes toe

n   Mix opnieuw

n   Voeg naar smaak wat extra citroensap, zout en wat peper van de molen en mix de laatste keer

n   Schenk de saus in een kom

n   Afdekken met folie

n   Afwerking

n   Vlees in zeer dunne plakjes snijden

n   Schik op een platte bord de sneetjes vlees

n   Lepel er wat tonijnsaus over

Werk af met kappertjes en rucola

 

Culinaire Kookclub Houthalen