Aspergetaartjes

 

Ingrediėnten taartbodempjes (6 pers)

n   6 eenpersoons taartvormpjes

n   150 gr bloem

n   90 gr boter

n   mespunt zout

n   bakpapier en droge bonen

Ingrediėnten vulling

n   1 plak gekookte ham van ± 75 gr

n   6 groene of witte asperges

n   200 gr mascarpone

n   1 eierdooier

n   50 gr geraspte oude Goudse kaas

n   zout en versgemalen peper

n   3 eieren

n   kerstomaatjes

 

aspergetaartjes boodschappen

 

Bereiding

n   Deeg bodempjes

n   Kneed de bloem, de in blokjes verdeelde koude boter en het zout tot een kruimelig mengsel

n   Voeg een klein scheutje koud water toe en kneed tot een samenhangend deeg. Dat gaat het makkelijkst in de foodprocessor

n   Maak er een bal van en laat verpakt in plastic folie 30 minuten in de koelkast rusten

n   Vulling

n   Snijd de gekookte ham in kleine blokjes

n   Schil de asperges (groene asperges hoeven alleen aan de onderkant te worden geschild)

n   Verwijder het onderste houtachtige deel en snijd de rest in stukjes van ± 3 cm

n   Blancheer ze ± 4 minuten in kokend water met wat zout en laat goed uitlekken

n   Taartjes

n   Verwarm de oven voor op 200°C

n   Rol het deeg op een met bloem bestrooid werkvlak uit tot een dunne lap

n   Bekleed de ingevette vormpjes met het uitgerolde deeg

n   Bekleed de vormpjes met een velletje bakpapier en vul ze met de droge bonen

n   Zet de taartvormpjes 10 minuten in de voorverwarmde oven

n   Neem ze uit de oven en verwijder het papier en de bonen

n   Zet de vormpjes nog 5 minuten terug in de hete oven

n   Schakel de oventemperatuur terug naar 180°C

n   Roer de mascarpone, de eierdooier, de geraspte kaas, de blokjes ham en wat zout en peper in een kom door elkaar

n   Verdeel de aspergestukjes over de voorgebakken deegbakjes en schep er het mascarponemengsel over

n   Zet de taartjes nog 8 minuten in de oven

n   Afwerking

n   Kook intussen de eieren 6 minuten in kokend water, laat ze onder de koude kraan schrikken, pel ze en halveer ze

n   Leg naast ieder taartje een half ei, bestrooi met wat zout en peper

n   Garneer met een half kerstomaatje en serveer warm

 

 

Culinaire Kookclub Houthalen