Aspergetaartjes |
Ingrediėnten taartbodempjes (6 pers) n
6 eenpersoons taartvormpjes n
150 gr bloem n
90 gr boter n
mespunt zout n bakpapier en droge bonen Ingrediėnten vulling n 1 plak gekookte ham van ± 75 gr n 6 groene of witte asperges n 200 gr mascarpone n 1 eierdooier n 50 gr geraspte oude Goudse kaas n zout en versgemalen peper n 3 eieren n
kerstomaatjes |
|
Bereiding
n Deeg bodempjes
n Kneed de bloem, de in blokjes
verdeelde koude boter en het zout tot een kruimelig mengsel
n Voeg een klein scheutje koud water
toe en kneed tot een samenhangend deeg. Dat gaat het makkelijkst in de
foodprocessor
n Maak er een bal van en laat verpakt
in plastic folie 30 minuten in de koelkast rusten
n Vulling
n Snijd de gekookte ham in kleine
blokjes
n Schil de asperges (groene asperges
hoeven alleen aan de onderkant te worden geschild)
n Verwijder het onderste houtachtige
deel en snijd de rest in stukjes van ± 3 cm
n Blancheer ze ± 4 minuten in kokend
water met wat zout en laat goed uitlekken
n Taartjes
n Verwarm de oven voor op 200°C
n Rol het deeg op een met bloem
bestrooid werkvlak uit tot een dunne lap
n Bekleed de ingevette vormpjes met
het uitgerolde deeg
n Bekleed de vormpjes met een velletje
bakpapier en vul ze met de droge bonen
n Zet de taartvormpjes 10 minuten in
de voorverwarmde oven
n Neem ze uit de oven en verwijder het
papier en de bonen
n Zet de vormpjes nog 5 minuten terug
in de hete oven
n Schakel de oventemperatuur terug
naar 180°C
n Roer de mascarpone, de eierdooier,
de geraspte kaas, de blokjes ham en wat zout en peper in een kom door elkaar
n Verdeel de aspergestukjes over de
voorgebakken deegbakjes en schep er het mascarponemengsel over
n Zet de taartjes nog 8 minuten in de
oven
n Afwerking
n Kook intussen de eieren 6 minuten in
kokend water, laat ze onder de koude kraan schrikken, pel ze en halveer ze
n Leg naast ieder taartje een half ei,
bestrooi met wat zout en peper
n Garneer met een half kerstomaatje en
serveer warm