Javanais

 

Bereidingstijd : 60 minuten, extra tijd +20 minuten voor afkoelen, + 1 uur diepvriezer + 4 uur opstijven

 

Ingrediënten biscuit (4 pers)

n   10 eiwitten

n   90 gr suiker

n   200 gr amandelpoeder

n   200 gr bloemsuiker

n   80 gr bloem

n   een snuifje zout

Ingrediënten crème au beurre

n   240 gr suiker

n   5 eetlepels oploskoffie

n   3 eieren

n   400 gr boter

Ingrediënten ganache

n   50 g boter

n   1 dl room

n   200 gr zwarte chocolade (maximum 60% cacao)

Extra

n   keukenmachine met klopper

n   bakpapier

n   kookpenseel

 

 

 

Bereiding

n   Biscuit

n   Verwarm de oven voor tot 220°C

n   Klop de eiwitten schuimig met de suiker in de keukenmachine

n   Voeg er het amandelpoeder en een snuifje zout aan toe

n   Zeef de bloem en de bloemsuiker

n   Spatel het door het beslag

n   Bedek 2 bakplaten met bakpapier

n   Stort er het beslag op uit enstrijk het glad

n   Bak 12 minuten in de voorverwarmde oven

n   Haal de biscuit uit de oven

n   Stort uit op een keukenhanddoek

n   Laat afkoelen

n   Crème au beurre

n   Meng de suiker met een scheutje water

n   Verwarm op het vuurtot het suikerwater karameliseert

n   Meng 5 cl heet water met de oploskoffie

n   Laat afkoelen

n   Klop de eieren los

n   Doop een kookpenseel in wat water

n   Strijk de rand van de potin net boven de suikerrand

n   Roer de eieren door de karamel

n   Laat er al roerend de boter bij smelten

n   Roer de koffie door het botermengsel

n   De crème au beurre moet goed stevig zijn

n   Laat wat afkoelen

n   Javanais – deel 1

n   Snijd de randen van de plakken biscuit en halveer ze

n   Je hebt nu vier plakken

n   Leg een plak biscuit op een schaal

n   Verdeel een derde van de crème au beurre over de biscui

n   Herhaal nog twee keer en eindig met een plak biscuit

n   Laat de javanais een uur opstijven in de diepvriezerp

n   Ganache

n   Verwarm de room op het vuur

n   Snijd de boter in blokjes en smelt ze in de room

n   Breek de chocolade in stukjes

n   Smelt de chocolade in de room en roer tot een glad, glanzend mengsel

n   Javanais – deel 2:

n   Snijd de kanten van de javanais mooi recht af

n   Zet de javanais op een taartrooster

n   Giet de ganache over het gebak

n   Strijk glad

n   De javanais moetoveral bedekt zijn met chocolade

n   Laat de javanais een paar uren opstijven in de koelkast

n   Versier de javanais eventueel met ‘koffieboontjes

 

Culinaire Kookclub Houthalen