Zalm-tomatenchowder |
Ingrediënten (4 pers) n
1 moot zalmfilet van ± 200 gt,
zonder vel n
1 laurierblaadje n
300 ml vis- of groentebouillon n
600 ml halfvolle melk n
15 gr ongezouten boter n
1 theelepel zonnebloemolie n
1 grote ui, gesnipperd n
1 prei, fijngehakt n
± 30 gr bacon, fijngehakt n
350 gr aardappelen, geschild en in blokjes gesneden n
350 gr tomaten, ontveld, van pitjes ontdaan en in
blokjes gesneden n
3 eetlepels fijngehakte peterselie n
4 eetlepels Griekse yoghurt n
zout en peper |
|
Bereiding
n Doe de zalm
met het laurierblad in een grote kookpan
n Giet de
bouillon erbij en eventueel wat van de melk, zodat de vis met vocht is bedekt
n Breng dit
langzaam aan de kook, doe het deksel op de pan en laat alles 6 à 7 minuten
zachtjes koken, totdat de vis begint los te laten
n Neem de
zalm met een schuimspaan uit de pan
n Verdeel hem in stukjes en verwijder eventuele graten
n Houd de
zalm apart
n Schenk het
kookvocht (met het laurierblad) in een kom en zet deze apart
n Verhit
boter en olie in de pan
n Voeg ui,
prei en bacon toe en bak dit onder regelmatig roeren in 10 minuten op een laag
vuur zacht
n Voeg
aardappelen toe en bak deze al roerend 2 minuten mee
n Voeg het
achtergehouden kookvocht en de resterende melk toe
n Breng dit
aan de kook, dek de pan voor de helft af en laat alles onder af en toe roeren
zachtjes koken
n Kook de
tomaten 3à 4 minuten mee
n De
aardappelen moeten zacht zijn maar niet uit elkaar vallen
n Pureer om
de soep te binden ongeveer twee soeplepels vol van het mengsel met een
staafmixer of keukenmachine
n Voeg dit weer toe en roer goed
n Roer de
stukjes zalm erdoor en 2 eetlepels van de peterselie
n Laat dit 1
à 2 minuten zachtjes koken, totdat de soep door en door heet is
n Verwijder
het laurierblad
n Breng op
smaak met peper en zout
n Schep de
soep in voorverwarmde kommen
n Schep op
elke kom 1 eetlepel yoghurt
n Roer deze
even rond door de kom, en bestrooi met de resterende peterselie
n Serveer
meteen
Info
n Deze
verrukkelijke maaltijdsoep wordt op smaak gebracht met bacon, prei en tomaten –
‘Chowder’ komt van het Franse chaudière,
wat kookketel betekent. De soep wordt gebonden met aardappelen. Al met al een
perfecte omgeving voor zachte reepjes zalm. Zuurdesembrood smaakt hier
uitstekend bij
n Zalm is een
uitstekende bron van eiwit, van de vitaminen B6 en B12 en van de mineralen
selenium en kalium, maar bevat ook gezonde vetten
n Melk levert
verschillende belangrijke voedingsstoffen, zoals eiwit, calcium, fosfor en veel
van de B-vitaminen. Deze stoffen bevinden zich in het niet-vette gedeelte van
de melk; melk die minder vet bevat, zoals halfvolle melk, bevat er dus meer van
dan de volvette versie
Variaties en tips
n Fruit voor
soep met maïs en blauwschimmelkaas 1 gesnipperde ui en 1 fijngesneden stengel
bleekselderij in 15 gr boter. Roer er 350 gr ontvelde en in blokjes gesneden
tomaten door, 450 ml halfvolle melk, 300 ml groentebouillon en 1 laurierblad.
Laat dit half afgedekt ± 12 minuten zachtjes koken tot de aardappelen zacht
zijn. Pureer 1/3 van de soep met de staafmixer of keukenmachine, en roer de
puree vervolgens door de rest van de soep. Roer er 1 blik maïs van ongeveer 420
gr door, 3 eetlepels fijngeknipt bieslook en zout en peper naar smaak. Laat dit
2 à 3 minuten zachtjes koken. Doe de soep in kommen en schep op elke kom 1 eetlepel
kwark en 30 gr verkruimelde blauwschimmelkaas
n Maak een
snelle, makkelijke soep. Fruit 1 bosje in ringetjes gesneden lente-ui in 15 gr
boter. Voeg 350 gr geschilde en in blokjes gesneden aardappelen, 450 ml
visbouillon en 300 ml halfvolle melk toe. Laat dit half afgedekt ± 12 minuten
koken totdat de aardappelen zacht zijn. Pureer een paar aardappelen buiten de
pan om de soep te binden en roer er dan 350 gr mosselen uit blik door, goed
uitgelekt, 1 blik maïs van 420 gr, 200 gr tomatenblokjes uit blik, met het sap,
3 eetlepes fijngehakte peterselie, 2 eetlepels droge
sherry, en zout en peper. Laat dit 5 minuten zachtjes koken totdat de soep door
en door heet is