Nougatineparfait met gekaramelliseerde appels

 

Ingrediënten Bodem (4 pers)

n   120 gr petits-beurres

n   1 eetlepel amandelen

n   een snuifje gemalen kaneel

n   60 gr boter

n   1 eetlepel lichtbruine suiker

Ingrediënten Parfait

n   2,5 dl melk

n   ½  vanillestokje

n   1 dl slagroom

n   80 gr nougatine

n   2 eierdooiers

n   50 gr suiker

n   een snuifje gemalen kaneel

Ingrediënten Appel

n   2 appels

n   2 eetlepels lichtbruine suiker

n   1 eetlepel boter

n   1 eetlepel citroensap

n   0,2 dl calvados

 

nougatineparfait met gekaramelisserde appels

 

Bereiding

n   Bodem

n   Maal de petits-beurres en de amandelen fijn met de kaneel

n   Smelt de boter en meng met de koekjeskruimels en de lichtbruine suiker

n   Druk dit mengsel aan op de bodem van met plasticfolie beklede ramequins

n   Parfait

n   Breng de melk aan de kook met het in tweeën gespleten vanillestokje

n   Giet de melk door een zeef

n   Klop de slagroom op en zet koel weg

n   Snij de nougatine in blokjes en laat smelten in een bain-marie

n   Hou opzij

n   Klop de eierdooiers, de suiker en de kaneel op in een bain-marie tot een bleek-romige massa (sabayon)

n   Roer er de vanillemelk door

n   Haal van het vuur en voeg ook de gesmolten nougatine toe

n   Laat de crème volledig afkoelen alvorens er de opgeklopte slagroom door te spatelen

n   Vul de ramequins met de nougatinecrème en zet minstens 4 uur in de diepvriezer om op te stijven

n   Appel

n   Snij de appels in vieren

n   Verwijder het klokhuis en snij het vruchtvlees in plakjes

n   Laat de suiker en de boter licht goudbruin karamelliseren in een braadpan

n   Voeg de appels toe en blus met het citroensap en de calvados

n   Afwerking

n   Haal de nougatineparfaits 10 minuten voor het serveren uit de diepvriezer

n   Draai uit op borden en verwijder de plasticfolie

n   Verdeel er de gekaramelliseerde appels rond en serveer meteen

 

Tip

n   Nougatine is een mengsel van gekaramelliseerde suiker en amandelen dat veel gebruikt wordt in nagerechten en gebak

 

 

Culinaire Kookclub Houthalen