Kreeftsalade met
limoendressing |
Bereidingstijd
:
Ingrediėnten (2 pers) n 250 gr
jonge nieuwe aardappelen n 2 eetlepels
mayonaise n 2 eetlepels
Griekse yoghurt n fijngeraspte schil van ½
limoen n peper en zout n ± 250 gr
gekookte kreeft n 2 kleine
sjalotjes, in dunne schijfjes gesneden n 85 gr
peultjes, gescheurd n 85 gr
blauwe druiven, zonder pitjes n 85 gr
witte druiven, zonder pitjes n 30 gr
waterkers n 55 gr
rucola |
|
|
Bereiding
n Doe de
aardappelen in een steelpan en bedek ze met kokend water
n Laat ± 15
minuten koken, of tot ze net gaar zijn
n Laat de
aardappelen uitlekken en afkoelen en halveer ze dan
n Terwijl de
aardappelen afkoelen, mengt u de mayonaise, de yoghurt en de limoenschil en
brengt u het mengsel op smaak met peper en zout
n Zet daarna
opzij
n Draai de
scharen van de kreeft los en leg ze opzij
n Snijd het
lijf overlangs door met een scherp mes, van de staart tot de kop
n Haal het
vlees uit het lijf, de staart en de scharen
n Snijd het
vlees in kleine stukken. (U kunt eventueel ook het vlees uit de poten halen met
behulp van een pincet, maar het is veel werk om de kleine hoeveelheid vlees
eruit te krijgen)
n Meng de
aardappelen met de sjalotjes, de peultjes, de druiven, de waterkers en de
limoendressing
n Schik de
rucola op grote borden en voeg de waterkers en de aardappelsalade toe
n Bestrooi
met de stukjes kreeft en serveer
Variaties, info en tips
n Het
stevige, zoete vlees wordt hier geserveerd op een bedje van blaadjes pittige
sla, gescheurde peultjes, druiven en kleine, in de schil gekookte, nieuwe
aardappelen, gemengd met een dressing met stukjes limoenschil. Serveer met
sneetjes boerenbrood
n Limoen-honingdressing
n Meng 2
eetlepels arachideolie met 1 eetlepel citroensap, ½ theelepel kerriepasta en ½
theelepel vloeibare honing
n Kreeft-papajasalade
n Meng 1
grote rijpe papaja, zonder zaden en in schijfjes gesneden, en 1 fijngesneden
avocado met de aardappelen, de waterkers en de sjalotjes, in plaats van de
peultjes en de druiven. Schep de papajasalade op 85 gr kruidensalade (met
takjes verse koriander) in plaats van rucola. Besprenkel met de
limoen-honingdressing en bestrooi met het kreeftenvlees en 30 gr geroosterde
cashewnoten
n U kunt de
rucola vervangen door witlof of gescheurde bindsla
n Kreeft is
een uitstekende bron van het antioxidant selenium, dat de cellen beschermt
tegen beschadiging door vrije radicalen
n Bepaalde
soorten druiven worden gekweekt voor wijn, andere om te laten drogen tot
rozijnen, krenten en sultanarozijnen, en nog andere om zo op te eten. De
voedingswaarde van witte en blauwe druiven is dezelfde. Druiven hebben van alle
vruchten een van de hoogste gehaltes aan suiker, vooral glucose en fructose, en
ze zijn een goede bron van kalium