Kreeftsalade met limoendressing

 

Bereidingstijd :

 

Ingrediėnten (2 pers)

n   250 gr jonge nieuwe aardappelen

n   2 eetlepels mayonaise

n   2 eetlepels Griekse yoghurt

n   fijngeraspte schil van ½ limoen

n   peper en zout

n   ± 250 gr gekookte kreeft

n   2 kleine sjalotjes, in dunne schijfjes gesneden

n   85 gr peultjes, gescheurd

n   85 gr blauwe druiven, zonder pitjes

n   85 gr witte druiven, zonder pitjes

n   30 gr waterkers

n   55 gr rucola

 

Foto recept: Kreeftsalade met limoendressing

 

 

Bereiding

n   Doe de aardappelen in een steelpan en bedek ze met kokend water

n   Laat ± 15 minuten koken, of tot ze net gaar zijn

n   Laat de aardappelen uitlekken en afkoelen en halveer ze dan

n   Terwijl de aardappelen afkoelen, mengt u de mayonaise, de yoghurt en de limoenschil en brengt u het mengsel op smaak met peper en zout

n   Zet daarna opzij

n   Draai de scharen van de kreeft los en leg ze opzij

n   Snijd het lijf overlangs door met een scherp mes, van de staart tot de kop

n   Haal het vlees uit het lijf, de staart en de scharen

n   Snijd het vlees in kleine stukken. (U kunt eventueel ook het vlees uit de poten halen met behulp van een pincet, maar het is veel werk om de kleine hoeveelheid vlees eruit te krijgen)

n   Meng de aardappelen met de sjalotjes, de peultjes, de druiven, de waterkers en de limoendressing

n   Schik de rucola op grote borden en voeg de waterkers en de aardappelsalade toe

n   Bestrooi met de stukjes kreeft en serveer

 

Variaties, info en tips

n   Het stevige, zoete vlees wordt hier geserveerd op een bedje van blaadjes pittige sla, gescheurde peultjes, druiven en kleine, in de schil gekookte, nieuwe aardappelen, gemengd met een dressing met stukjes limoenschil. Serveer met sneetjes boerenbrood

n   Limoen-honingdressing

n   Meng 2 eetlepels arachideolie met 1 eetlepel citroensap, ½ theelepel kerriepasta en ½ theelepel vloeibare honing

n   Kreeft-papajasalade

n   Meng 1 grote rijpe papaja, zonder zaden en in schijfjes gesneden, en 1 fijngesneden avocado met de aardappelen, de waterkers en de sjalotjes, in plaats van de peultjes en de druiven. Schep de papajasalade op 85 gr kruidensalade (met takjes verse koriander) in plaats van rucola. Besprenkel met de limoen-honingdressing en bestrooi met het kreeftenvlees en 30 gr geroosterde cashewnoten

n   U kunt de rucola vervangen door witlof of gescheurde bindsla

n   Kreeft is een uitstekende bron van het antioxidant selenium, dat de cellen beschermt tegen beschadiging door vrije radicalen

n   Bepaalde soorten druiven worden gekweekt voor wijn, andere om te laten drogen tot rozijnen, krenten en sultanarozijnen, en nog andere om zo op te eten. De voedingswaarde van witte en blauwe druiven is dezelfde. Druiven hebben van alle vruchten een van de hoogste gehaltes aan suiker, vooral glucose en fructose, en ze zijn een goede bron van kalium

 

 

Culinaire Kookclub Houthalen