Met krab gevulde ossenhaas met peper-whiskysaus

 

Ingrediënten ossenhaas (4 pers)

n   4 (170 gr) ossenhaas filets

n   4 plakjes spek, licht gebakken

n   zout en zwarte peper naar smaak

n   1 eetlepel olijfolie

n   1 geperst teentje knoflook

n   1 theelepel gehakte sjalot

n   100 gr kastanje champignons, in plakjes

n   30 ml whisky

n   1 theelepel Franse mosterd

Ingrediënten Krab vulling

n   2 eetlepels olijfolie

n   1 theelepel gehakte ui

n   1 theelepel gehakte bosui

n   1 theelepel knoflook, geperst

n   1 theelepel gehakte selderij

n   1 theelepel gehakte groene paprika

n   2 eetlepels garnalen bouillon of water

n   1 (170 gr) blik krabvlees, uitgelekt

n   2 eetlepels paneermeel

n   1 theelepel Cajunkruiden

Ingrediënten pepersaus

n   300 ml runderbouillon

n   1 theelepel gemalen zwarte peper

n   30 ml whisky

n   250 ml (kook)room

 

Foto recept: Met krab gevulde ossenhaas met een peper-whiskysaus

 

Bereiding

n   Krab-vulling

n   Verhit 2 eetlepels olijfolie in een grote koekenpan

n   Bak de ui, bosui, knoflook, bleekselderij en paprika gaar

n   Roer de garnalen bouillon of water, krab, paneermeel en Cajunkruiden erdoor

n   Verwijder van het vuur, en zet opzij

n   Pepersaus

n   Combineer in een kleine pan op matig vuur de bouillon en de gemalen zwarte peper

n   Laat sudderen tot het teruggebracht is tot 250 ml, onder regelmatig roeren

n   Voeg 30 ml whisky en 250 ml room toe

n   Ga door met sudderen totdat het weer ingekookt is tot 250 ml

n   Verwijder van het vuur, en zet opzij

n   Vlees

n   Snijd een holte in de zijkant van elk stukje vlees, en vul royaal met de krabvulling

n   Wikkel het spek er om heen en spies het vast

n   Breng op smaak met zout en peper; zet opzij

n   Verhit de olijfolie in een grote gietijzeren braadpan op middelhoog vuur

n   Bak knoflook en sjalot gedurende 1 minuut

n   Roer de champignons erdoor en bak tot ze gaar zijn

n   Verwijder het champignonmengsel uit de pan, en zet opzij

n   Leg het vlees in de pan en bak tot de gewenste gaarheid

n   Verwijder uit pan en houd ze warm

n   Blus de koekenpan met 30 ml whisky

n   Zet het vuur laag en roer de pepersaus en mosterd erdoor

n   Voeg het champignonmengsel toe en laat de saus in volume verminderen tot deze verdikt is

n   Verwijder de prikkers en spek van het vlees en rangschik ze op een schaal

n   Bedek met saus

 

 

Culinaire Kookclub Houthalen