Sneeuwwitte Būche

 

Kerststronk, gebaseerd op de traditionele rolcake, met mangocompote, slagroom en witte chocolade

Bereidingstijd : voorbereiding : 55 minuten, bakken : 7 minuten

 

Ingrediėnten (4 pers)

n   2 rijpe mangos

n   2 eetlepels suiker

n   ½  citroen

n   7 gr gelatine

n   water

n   75 gr suiker

n   75 gr zelfrijzende bloem

n   3 eieren

n    klontje boter

n   snuifje zout

n   2 dl room

n   1 vanillestokje

n   1 eetlepel bloemsuiker

n   100 gr witte chocolade

n   extra bloemsuiker

n   kerstversiering voor op het gebak (naar eigen smaak)

Extra

n   zeef

n   rasp

n   bakpapier

n   bakplaat met lage opstaande rand (bv. 30x40cm)

n   blender of mixer

n   keukenmachine met klopper of handmixer

 

 

2014_dessert_header

 

Bereiding

n   Fruitvulling

n   Schil de mangos

n   Verwijder de pit en snij het vruchtvlees in blokjes

n   Doe ze in een pot

n   Voeg de suiker toe, wat citroensap en een scheutje water

n   Kook het fruit op een zacht vuur gedurende 20 ą 30 minuten

n   Week de blaadjes gelatine in een beker met koud water

n   Mix de compote fijn

n   Knijp de blaadjes gelatine uit en roer ze door het warm fruit tot ze opgelost zijn

n   Laat de mangopuree afkoelen en opstijven in de koelkast

n   Indien je extra fijne mangopuree wenst, dan kan je de warme fruitmoes door een zeef roeren

n   Gebruik hiervoor de bolle zijde van een lepel

n   Rolcake

n   Scheid de eieren

n   Doe de dooiers in de mengkom van de keukenmachine

n   Bewaar het eiwit apart

n   Voeg de suiker toe aan de pot met dooiers en klop het mengsel bleek en luchtig (ruban)

n   Zeef de bloem en spatel ze door het zoete dooiermengsel

n   Verzamel het eiwit in een andere mengkom, voeg een snuifje zout toe en klop het tot een stevig wit schuim

n   Verwarm de oven voor tot 200°C

n   Gebruik een beetje boter om een vel bakpapier vast te kleven op een vlakke bakplaat met lage opstaande rand

n   Maak insnijdingen in de 4 hoeken, zodat je de volledige bodem en de opstaande rand met een laag papier bedekt

n   Spatel het eiwitschuim zorgvuldig onder het cakebeslag

n   Schep het luchtig beslag op het bakpapier en strijk het egaal uit

n   Bak het beslag 7 minuten op 200°C

n   Slagroom

n   Doe de room in de mengschaal van de keukenmachine

n   Voeg de zaadjes van een vanillepeul toe en wat bloemsuiker

n   Klop het mengsel tot een luchtige, stevige slagroom

n   Afwerking

n   Roer de gekoelde en opgesteven mangocompote los

n   Verwijder het bakpapier voorzichtig van de dunne lap versgebakken cake

n   Werk voorzichtig zodat het gebak niet scheurt

n   Strijk het vel gebak in met een royale laag van de mangocompote

n   Blijf een paar centimeter weg van de randen van het gebak

n   Rol het gebak voorzichtig maar toch voldoende strak op

n   Snij de randen bij (met een gekarteld mes) en leg de rol op een rooster - of rechtstreeks op de presenteerschaal, met de naad onderaan

n   Spatel een egale laag vanilleslagroom over de volledige rol en geef ze de look van een sneeuwwitte kerststronk

n   Rasp er een laagje witte chocoladeschilfers over en bepoeder de stronk met bloemsuiker

n   Versier de sneeuwwitte stronk naar persoonlijke smaak

n   Bewaar ze koel en droog

 

 

Culinaire Kookclub Houthalen