Veloutésoepje van zoete aardappel met Sint-Jakobsvruchten

 

Ingrediënten (6 pers)

n   12 dikke Sint-Jakobsvruchten (350 gr)

n   een grote noot boter

n   1 koffielepel kerriepoeder

n   2 eetlepels olijfolie

n   1 ui

n   verse room

n   fijngehakte koriander voor het serveren

n   2 vetarme bouillonblokjes van gevogelte

n   200 gr wortelen

n   500 gr zoete aardappelen (nettogewicht, geschild)

n   zout en peper

 

 

Bereiding

n   Neem de Sint-Jakobsvruchten uit de koelkast

n   Fruit de gesnipperde ui in de olijfolie in een stoofpot op een zacht vuur

n   Snij ondertussen de aardappelen in blokjes en de wortelen in schijfjes

n   Doe ze bij in de stoofpot, bestrooi met kerrie, meng 2 minuten

n   Giet er 1 liter water bij en voeg ook de verkruimelde bouillonblokjes toe

n   Breng aan de kook, zet het deksel op de pot en laat 20 minuten zacht koken

n   Laat 5 minuten rusten, mix vervolgens tot een gladde soep

n   Breng op smaak met peper en zout

n   Tot hier kan je alles op voorhand bereiden

n   Maar denk aan de Sint-Jakobsvruchten: neem ze 30 minuten voor je ze bakt, uit de koelkast

n   Verwarm de boter in een antikleefpan

n   Bak de Sint-Jakobsvruchten goudbruin op een hoog vuur, 1 minuut aan elke kant

n   Verlaag het vuur en bak nog 2 minuten op een zacht vuur

n   Kruid met peper

n   Dien de soep heel warm op, leg er de Sint-Jakobsvruchten in, voeg een wolkje room toe en wat fijngehakte koriander

n   Serveer met meergranenbrood

 

Tip

n   Voeg het kerriepoeder met mate toe: het moet de soep lichtjes kruiden zonder de subtiele smaak van de andere ingrediënten te overheersen

 

 

 

Culinaire Kookclub Houthalen