Veloutésoepje van zoete aardappel met Sint-Jakobsvruchten |
Ingrediënten (6 pers) n 12 dikke Sint-Jakobsvruchten (350 gr) n een grote noot boter n 1 koffielepel kerriepoeder n 2 eetlepels olijfolie n 1 ui n verse room n fijngehakte koriander voor het serveren n 2 vetarme bouillonblokjes van gevogelte n 200 gr wortelen n 500 gr zoete aardappelen (nettogewicht, geschild) n zout en peper
|
|
Bereiding
n Neem de Sint-Jakobsvruchten uit de koelkast
n Fruit de gesnipperde ui in de olijfolie in een stoofpot op een zacht vuur
n Snij ondertussen de aardappelen in blokjes en de wortelen in schijfjes
n Doe ze bij in de stoofpot, bestrooi met kerrie, meng 2 minuten
n Giet er 1 liter water bij en voeg ook de verkruimelde bouillonblokjes toe
n Breng aan de kook, zet het deksel op de pot en laat 20 minuten zacht koken
n Laat 5 minuten rusten, mix vervolgens tot een gladde soep
n Breng op smaak met peper en zout
n Tot hier kan je alles op voorhand bereiden
n Maar denk aan de Sint-Jakobsvruchten: neem ze 30 minuten voor je ze bakt, uit de koelkast
n Verwarm de boter in een antikleefpan
n Bak de Sint-Jakobsvruchten goudbruin op een hoog vuur, 1 minuut aan elke kant
n Verlaag het vuur en bak nog 2 minuten op een zacht vuur
n Kruid met peper
n Dien de soep heel warm op, leg er de Sint-Jakobsvruchten in, voeg een wolkje room toe en wat fijngehakte koriander
n Serveer met meergranenbrood
Tip
n Voeg het kerriepoeder met mate toe: het moet de soep lichtjes kruiden zonder de subtiele smaak van de andere ingrediënten te overheersen