Bastognetoetje met mandarijn en kruidig chocolade-ijs

 

Ingrediënten (15 pers) Chocoladedrank

n   4 dl sterke koffie

n   2 dl halfvolle melk

n   2 dl slagroom

n   1 stuks kaneelstokje

n   1 stuks vanillestokje

n   1 takje tijm

n   1 takje rozemarijn

n   2 stuks kruidnagel

n   150 gr chocolade

n   4 eetlepels gembersiroop

n   4 eetlepels sinaasappelsap

Ingrediënten Ijs

n   3 stuks eidooiers vloeibaar

n   100 gram witte basterd suiker

n   1 liter chocoladedrank = de zelfgemaakte chocoladedrank als hierboven omschreven!

Ingrediënten Yoghurt/roomkaas mengsel

n   400 gr Griekse yoghurt

n   200 gr roomkaas

n   2 theelepels kaneel

n   2 theelepels koek- en speculaaskruiden

n   1 pak Bastogne koekjes

n   14 stuks mandarijnen

n   3 eetlepels Mandarin Napoleon

n   15 stuks pecannoten 1pp

Ingrediënten Uitserveren

n   1 dl slagroom

n   1 eetlepels sinaasappelrasp

Extra

n   thermometer

n   spuitzak

 

dessert-bewerkt

 

Bereiding

n   Chocoladedrank

n   Doe de koffie, melk, slagroom en kruiden in een steelpannetje en breng dit aan de kook

n   Laat zachtjes ± 10 minuten trekken zodat het mengsel een heerlijke kruidensmaak krijgt

n   Breek de chocolade in stukjes

n   Zeef het koffiemengsel en laat onder goed roeren de chocolade erin oplossen

n   Voeg de gembersiroop en het sinaasappelsap toe

n   Dit is de basis voor het ijs

n   Ijs

n   Doe de 3 dooiers met de suiker in een kom en klop met een handmixer licht en romig

n   Voeg, met de mixer op een lage stand, de lauwe chocoladedrank beetje bij beetje aan het eimengsel toe, tot het een glad geheel wordt

n   Schenk dit terug in de pan en verwarm het op een lage stand

n   Roer met een houten pollepel tot de vla begint te binden en op de bolle kant van de lepel blijft hangen

n   Zorg dat de vla niet te heet wordt, maximaal 84°C, anders kan deze gaan schiften en wordt het ijs korrelig

n   Neem de pan van de warmtebron en laat de vla in de snelvriezer afkoelen

n   Roer af en toe goed door zodat er geen vel gevormd wordt

n   Draai vervolgens in de ijsmachine in ± 20 minuten tot ijs

n   Yoghurt/roomkaas mengsel

n   Meng in een kom de Griekse yoghurt met de roomkaas met de handmixer tot een gladde massa

n   Meng er vervolgens de kaneel en de koek- en speculaaskruiden doorheen, en meng alles goed door elkaar

n   Doe het mengsel in een spuitzak en leg tot gebruik in de koeling

n   Verwijder met een scherp mes de schillen van de mandarijnen

n   Snij de partjes in kleinere stukjes

n   Meng drie eetlepels Mandarine Napoleon door de mandarijnen en laat afgedekt staan tot gebruik

n   Uitserveren

n   Neem de dessertglaasje om het gerecht te presenteren

n   Bedek dan eerst de dessertglaasjes met een laagje mandarijn

n   Daar bovenop komt een laag Bastogne koekjes

n   Maak grove kruimels en doe deze bovenop de mandarijn

n   Spuit daar vervolgens het yoghurt/roomkaas mengsel op

n   Verdeel dit over de glaasjes

n   Bovenop het yoghurt/roomkaasmengsel komt nog een laagje mandarijn

n   Strooi daar overheen nog wat kruimels van de Bastogne koekjes

n   Leg hier een mooie quenelle chocolade-ijs bovenop

n   Maak af met lobbig geklopte slagroom, een beetje sinaasappelrasp en een pecannoot

 

 

 

Culinaire Kookclub Houthalen