Carpaccio van Sint-Jakobsschelpen met
sinaasappelvinaigrette |
Ingrediėnten
(4 pers)
n
12 Sint-Jakobsnootjes (uit de schelp gehaald), van de oranje kuit en
onreinheden ontdaan
n
12 takjes verse koriander
n
1 potje shiso-purper
n
25 gr tuinkers (schaaltje)
n
1 sinaasappel
n
3 eetlepels sinaasappelsap
n
1 eetlepel citroensap
n
3 eetlepels notenolie
n
3 eetlepels olijfolie
n
1 snede bruin brood zonder korst
n
½ theelepel grof zeezout
n
½ theelepel groene peperbollen op water (uitgelekt)
n
boter
n
peper en zout
Bereiding
n
Spoel de schoongemaakte Sint-Jakobsnootjes onder stromend water
n
Leg ze gedurende ½ uur in een kom ijswater en dep droog. Hou koel
n
Pluk de korianderblaadjes en verfris ze in koud water
n
Snij de steeltjes van de shiso-purper en tuinkers op 3 cm af
n
Spoel ze in koud water.
n
Laat ze uitlekken en ze zwier droog
n
Meng er een 12-tal korianderblaadjes onder
n
Snij met een dunschiller de schil van de sinaasappel in dunne schijfjes
n
Snij ze vervolgens in een zeer fijne julienne
n
Kook ze 2 min in water, verfris ze en laat ze uitlekken
n
Maak een vinaigrette van sinaasappelsap, citroensap, noten- en olijfolie
n
Breng op smaak met vers gemalen peper en een weinig grof zeezout
n
Snipper de rest van de koriander fijn
n
Voeg deze met de sinaasappel-julienne aan de vinaigrette toe
n
Snij het brood in kleine teerlingen van ½ cm
n
Bak de teerlingen korstig in wat boter en laat uitlekken
n
Snij de rauwe Sint-Jakobsnootjes horizontaal in 3 of 4 plakjes
n
Schik ze naast elkaar in een cirkel op koude borden en kruid met grof
zeezout
n
Bestrijk ze met de vinaigrette en laat minstens 15 min marineren op een
koele plaats
n
Plaats de salade op een hoopje in het midden van de borden
n
Verdeel hier en daar nog wat groene peperbollen over de
Sint0-Jakobsnootjes
n
Werk af met de broodkorstjes
n
Garneer met de shiso-purper en enkel takjes koriander
Wijntip
n
Een witte Saumur