Mozarella met gegrillde tomaat en espuma

 

Ingrediėnten (15 pers)

n   5 vleestomaten

n   45 bolletjes Mozarella

n   8 eetlepels fruitige olijfolie

n   100 gr basilicum

n   Rucola

n   fruitige olijfolie

n   zeezout

Ingrediėnten Espuma

n   400 gr gepelde tomaten uit blik

n   200 gr half gedroogde tomaten

n   2 eetlepels tomatenpuree

n   4 eetlepels ketchup

n   3 eetlepels mosterd

n   fruitige olijfolie

n   peper en zout

n   10 gr gelatinepoeder

n   1 dl room

n   8 druppels Worcestersaus

n   120 gr vloeibaar eiwit

n   100 gr basilicum

Extra

n   kidde met een patroon

 

voorgerecht-2

 

Bereiding

n   Snijd de vleestomaten in plakken van ± 3 mm dikte en dep droog

n   Grill ze onder de salamander aan iedere kant gedurende 4 ą 5 minuten en zet weg

n   Het gerecht wordt koud geserveerd

n   Meng 8 eetlepels extra vierge olijfolie met de basilicum

n   Pureer met de mixer

n   Zet koel weg

n   Voor gebruik zeef je de basilicumolie door een fijnmazige zeef

n   Besprenkel bij het uitserveren de rucola met een beetje fruitige olijfolie en zeezout

n   Meng alles goed door elkaar

n   Espuma

n   Zeef de gepelde tomaten in een kom

n   Voeg de half gedroogde tomaten, ketchup, mosterd en tomatenpuree toe

n   Kruid dit met peper en zout en mix het fijn

n   Passeer het vervolgens door een zeef

n   Meng de gelatinepoeder door 1/3 deel van de tomatenmassa en verwarm, onder zachtjes doorroeren tot ± 70˚C

n   Giet dit terug bij de rest en roer door

n   Voeg de room en Worcestersaus erdoor

n   Voeg nu het eiwit toe en roer met de klopper goed door

n   Giet in de kidde

n   Draai er 1 gaspatroon op en laat het 15 ą 20 minuten afkoelen in de koelkast tot 10 ą 12°C (Zorg dat alles zorgvuldig gezeefd is en er geen brokjes meer in het mengsel zitten zodat de kidde niet verstopt raakt!!!)

n   Leg op elk bord 1 plak tomaat

n   Daarop een klein beetje rucola

n   Leg vervolgens 3 bolletjes mozzarella op het bord en spuit toefjes espuma tussen de bolletjes mozzarella

n   Druppel er wat basilicumolie bij en doe er een beetje grof zeezout over

 

 

Culinaire Kookclub Houthalen