Ossobuco van lamsschenkel met risotto

 

Ingrediënten (15 pers)

n   15 lamsschenkels van ± 150 gr

n   peper en zout

n   bloem

n   50 gr boter

n   5 uien

n   2 wortelen

n   4 stengels bleekselderij

n   6 tenen knoflook

n   6 dl droge witte wijn

n   10 dl gezeefde tomaten

n   2 dl bouillon

n   3 theelepels marjolein of wilde oregano

n   3 theelepels tijm

n   2 citroenen

n   verse peterselie

Ingrediënten Risotto

n   5 sjalotten

n   125 gr Parmezaan

n   5 eetlepels olijfolie

n   125 gr boter

n   2 liter groentebouillon

n   750 gr risottorijst

n   3 zakjes saffraan (à 0.05 g)

 

januari-4

 

Bereiding

n   Lamsschenkels

n   Bestrooi de lamsschenkels met peper en zout en de bloem

n   Schud de overtollige bloem eraf

n   Bak het vlees in de boter aan beide kanten goudbruin en haal uit de pan

n   Pel de uien en 3 tenen knoflook

n   Snijd fijn en bak in de pan lichtbruin

n   Maak wortels en bleekselderij schoon

n   Snijd in stukjes en voeg toe aan de ui

n   Bak even mee

n   Voeg de wijn toe en laat 5 minuten inkoken

n   Snijd de schil van een halve citroen, verwijder het witte gedeelte aan de binnenkant

n   Voeg dit met de gezeefde tomaat, bouillon en de kruiden toe

n   Roer door en leg het vlees in de pan

n   Laat op laag vuur in 2 uur zachtjes gaar stoven

n   Rasp de rest van de citroenschil
Hak de rest van de knoflook fijn en meng dit met de fijn gesneden peterselie

n   Vlak voor het serveren dit mengsel door de ossobuco roeren

n   Risotto

n   Snipper de sjalotten en rasp de kaas

n   Verwarm de helft van de boter in een hapjespan en bak de sjalotten 10 minuten op laag vuur

n   Breng de bouillon aan de kook

n   Week de saffraan in een eetlepel water of bouillon

n   Doe de risotto bij de sjalotten en bak onder af en toe roeren gedurende 4 minuten

n   Voeg de saffraan toe

n   Voeg een scheut bouillon toe en roer tot deze is opgenomen

n   Voeg dan weer een scheut toe en ga zo door tot de rijst gaar is

n   Dit duurt ± 20 minuten

n   Draai het vuur uit en voeg de rest van de boter en de kaas toe

n   Laat met de deksel op de pan 5 minuten staan

n   Afwerking

n   Serveer de risotto met de ossobucco

 

Tip

n   Voeg nog wat bouillon toe om het extra smeuïg te maken

 

 

Culinaire Kookclub Houthalen