Lamskroontje
met millefeuille van aardappelen, gekonfijte look
en asperges |
Ingrediënten (10
pers) n
5 opgekuiste carrés van lam
(parures houden voor saus) n
1 kg zoete aardappelen n
˝ kg Charlotte aardappelen n
˝ kg truffelaardappeltjes n
˝ kg Bintjes n
1 bol knoflook n
Olijfolie n
rode shusi n
verse kervel n
rode en groene
mosterdsla n
Boucquet garni n
wortel n
selder n
ui n
boter n
scheut porto / scheut rode wijn n
2 botten asperges n
1 schaaltjes groene aspergepunten |
|
Bereiding
n Maak
een fond door de parures van de lamscarré aan te bakken
n Voeg
wortel, selder, ui en boucquet garni
toe
n Bevochtig
met wat fond en rode wijn, een scheut porto en laat inkoken
n Zeef
en werk af met een klontje hoeveboter
n Schil
de zoete aardappelen
n Kook
de helft gaar in licht gezouten water
n Pureer
door een passe-vite en maak een fijne puree
n Hou
warm
n Schil
de bintjes, de truffelaardappeltjes en gebruik de helft van de zoete
aardappelen
n Snij
dit alles in hele fijne dunne plakjes van max. 4 x 4 cm
n Frituur
elke soort apart tot knapperige chips en bestrooi lichtjes met zout
n Breng
een kommetje olijfolie tot tegen het kookpunt en voeg er de teentjes look aan
toe (niet pellen)
n Laat
zo’n 15 minuten warmen (niet koken) en laat afkoelen
n Haal
de (zachte) look uit de pel en hou apart
n Schil
de Charlotte aardappelen en kook gaar
n Pureer
door passe-vite en voeg er de gekonfijte look aan toe
n Werk
af door bij te kruiden en hou warm
n Schil
de asperges, snij de topjes af op zo’n 3 cm (mooi recht zodat je ze kan
rechtzetten)
n Kook
deze beetgaar
n Kook
de rest van de asperges en cutter fijn met een scheutje room en een klontje
boter
n Afkruiden
met peper en zout
n Schil
de groene aspergepunten en kook deze beetgaar
n Bak
de carrés aan en kruid met wat peper en zout, bak verder af in een oven van
zo’n 180° tot rosé
n Snij
de koteletjes los
Bordschikking
n Maak
een torentje met de aardappelchips door afwisselend elke soort te nemen en
tussen elke chip een klein beetje van de gekonfijte lookpuree te spuiten (dit
zou voor iets meer stabiliteit moeten zorgen)
n Werk
af met een plukje verse kervel
n Schik
op een langwerpig bord 3 koteletjes
n Zet
links boven een torentje aardappelchips
n Spuit
kleine “dotjes” van de zoete aardappel rond het vlees
n Leg
op elk dotje een kervelplukje
n Spuit
ook nog enkele “dotjes” van de knoflookpuree en leg hierop een blaadje rode shiso
n Spuit
enkele dotjes zalf van asperges en garneer met een groene aspergepunt
n Werk
het bord af met wat saus en de rode en groene mosterdsla
n Plaats
een 2 tot 3-tal staafjes aspergepunten rechtop rond het vlees
n Schenk
hierbij een lekkere rode wijn