Pavlovastronk met ananas, munt en limoen

 

Ingrediënten Meringue (6 pers)

n   1 koffielepel citroensap

n   4 eiwitten op kamertemperatuur

n   220 gr heel fijne suiker

n   2 eetlepels heel fijne suiker

n   1 eetlepel maïszetmeel

Ingrediënten garnituur

n   1 ananas

n   3 limoenen

n   2 dl slagroom

n   2 eetlepels mascarpone

n   200 gr kristalsuiker + 1 eetlepel

n   2 dl water

n   60 gr verse munt

 

 

Bereiding

n   Garnituur

n   Breng het water aan de kook met 200 gr suiker, het sap van de limoenen en 50 gr munt

n   Laat 10 minuten sudderen

n   Schil de ananas, verwijder de harde kern en snijd hem in kleine blokjes

n   Giet er de gezeefde siroop over en laat afkoelen

n   Meringue

n   Verwarm de oven voor op 170°C

n   Klop de eiwitten tot schuim en voeg al kloppend en geleidelijk aan 220 gr suiker toe

n   Blijf nog minstens 5 minuten kloppen: je mag geen suikerkorrels meer voelen als je een beetje meringue tussen de vingers knijpt

n   Los het zetmeel op met het citroensap

n   Roer dit mengsel voorzichtig onder de meringue

n   Verdeel de bereiding over een met bakpapier bedekte bakplaat

n   Vorm een vierkant met een zijde van 23 cm, en met een dikte van ± 3 cm.

n   Schuif in de oven en verlaag de temperatuur van de oven tot 120°C

n   Bak 25 à 30 minuten tot de meringue lichtjes goudbruin is

n   Laat hem 10 minuten rusten en draai hem dan om op een met 2 eetlepels suiker bestrooid vel bakpapier

n   Maak voorzichtig het andere vel bakpapier los. De textuur is onderaan krokant en bovenaan zacht

n   Klop de room op

n   Voeg, wanneer hij nog soepel is, de mascarpone en 1 eetlepel suiker toe

n   Klop op tot er zich punten vormen

n   Bestrijk de meringue met ¾ van de room, tot 2 cm van de rand

n   Schik een brede rij goed uitgelekte ananasstukken op een derde van de meringue

n   Bestrooi met gehakte munt en rol voorzichtig op

n   Vorm op de bovenkant een streep met de rest van de room

n   Werk af met ananasblokjes en munt

n   Serveer en geef er de rest van de ananas apart bij

 

Tip

n   Maak alle onderdelen apart klaar (bewaar de crème in de koelkast) en stel je dessert pas op het laatste moment samen, zodat de meringue heerlijk krokant blijft

 

 

Culinaire Kookclub Houthalen