Feuilleté van kreeft met asperges, miniworteltjes en chips van asperges

 

Ingrediënten (4 pers)

n   2 levende of voorgekookte kreeften

n   1 vel bladerdeeg

n   400 gr asperges

n   300 gr miniworteltjes

n   boter

n   100 ml volle room

n   200 ml kreeftenbouillon (of kookvocht)

n   citroenmelisse

n   sap van een halve citroen

n   zout en peper

n   3 grote wortels

n   1 grote ui

n   2 selderijstengels

n   2 sjalotten

n   1 teentje knoflook

n   1 bouquet garni

n   boter

 

 

Bereiding

n   Stoof 1 sjalot en het teentje knoflook aan in de boter

n   Voeg de groenten en kruiden toe

n   Zet de groenten onder water en breng dit aan de kook

n   Dompel de kreeften met de kop eerst onder en kook ze 10 à 12 minuten

n   Maak de asperges en de worteltjes schoon

n   Snij fijne sneetjes van 1 asperge met een dunschiller

n   Maak er chips van door ze te frituren

n   Stoof de asperges en de worteltjes aan

n   Kruid af met zout, peper en citroengras

n   Voeg 200 ml kreeftenbouillon toe

n   Laat het geheel 4 minuten pruttelen

n   Voeg daarna de room toe

n   Laat de bereiding enkele minuten inkoken op een laag vuurtje

n   erwarm de oven voor op 200°C

n   Snijd het vel bladerdeeg in 8 repen van 10 x 6 cm

n   Spreid ze uit over een niet-ingevette bakplaat

n   Prik met een vork gaatjes in het bladerdeeg

n   Leg een stuk bakpapier op het bladerdeeg en leg er een andere bakplaat bovenop. Zo zal het bladerdeeg niet rijzen en krijgt u fijne, uiterst knapperige gebakjes

n   Bak het bladerdeeg gedurende 15 minuten af in de voorverwarmde oven

n   Hebt u een voorgekookte kreeft gekocht? Leg de kreeft dan op een stuk aluminiumfolie. Besprenkel ze met wat olijfolie en bak ze 10 minuten in een oven van 170°C

n   Dresseer de borden als volgt: eerst een reepje bladerdeeg, daarna de groenten en vervolgens de kreeft

n   Herhaal deze stap

n   Werk het bord af met chips van asperges

 

 

Culinaire Kookclub Houthalen