Speculaasparfait met Cointreausaus

 

Ingrediënten (12 pers)

n   2 eieren

n   4 eierdooiers

n   150 gr suiker

n   1 theelepel speculaaskruiden (of mespunt muskaatnoot, snuif kruidnagelkopjes, 5 gr kaneel)

n   2 repen chocolade

n   12 speculaaskoekjes

n   7 dl room

n   12 speculaaskoekjes om af te werken

Ingrediënten Cointreausaus

n   0.5 dl cointreau

n   2 eierdooiers

n   35 gr suiker

n   120 gt room

Extra

n   12 siliconen vormen

n   spuitzak

 

speculaasparfait-met-cointreausaus-638

 

Bereiding

n   De eieren, de eierdooiers en de suiker in de mengbeker doen en 8 minuten verwarmen op 85°C

n   Ondertussen de room in de keukenmachine of met de mixer opkloppen

n   Bewaar in de koelkast.

n   Het eiermengsel in de keukenmachine 5 minuten op hoge snelheid opkloppen

n   Voeg de speculaaskruiden toe en laat afkoelen

n   Snij de chocolade in stukjes en mix 24 speculaaskoekjes grof

n   Bewaar de helft voor de afwerking

n   Meng de koekjes, de chocolade en de room onder het koude eiermengsel

n   Doe het mengsel in een spuitzak en vul de siliconevormpjes hiermee

n   Laat bevriezen in de vriezer

n   Cointreausaus

n   Doe cointreau, eierdooiers en suiker in de mengbeker en verwarm 6 minuten op 85°C

n   Giet in een kom

n   Dek af met plastiek die op het mengsel ligt, zodat er zich geen vel kan vormen

n   Plaats in de koelkast

n   Klop de room op en meng onder het koude cointreaumengsel

n   Doe in een spuitzak en bewaar in de koelkast tot gebruik

n   Ontvorm de parfait

n   Rol door gemalen speculaaskoekjes

n   Leg op een bord

n   Dien op met koek en spuit toefjes saus op het bord

 

 

Culinaire Kookclub Houthalen