Filipijnse Loempia

 

IngrediŽnten (10 pers)

n   15 ml plantaardige olie of canola-olie

n   1 kilo rundergehakt of varkensgehakt

n   4 eetlepels uien - fijngehakt

n   4 teentjes knoflook - geperst

n   4 wortelen - geraspt

n   8 champignons - fijngehakt

n   2 bussels lente-uitjes - fijngehakt

n   2 theelepels gember ó geraspt

n   200 gram sojascheuten

n   4 eieren (2 voor vleesmengsel en 2 voor bij de oprollen van loempiavellen)

n   2 eetlepels maÔszetmeel

n   4 gram versgemalen zwarte peper

n   2 blokjes groentebouillon

n   50 bevroren loempiavellen óhet beste de dag ervoor ontdooien in de koelkast

n   500 ml plantaardige olie of canola-olie - voor het frituren

n   1000 ml fles zoet-pikante saus

 

 

Bereiding

n  Meng alle rauwe ingrediŽnten.

n  Leg er 1 Š 2 eetlepels vlees en groenten mengsel in een loempiavel en wikkel het ††eromheen zodat het op een "sigaar" lijkt, maar houd de uiteinden open en maakt er een beetje nat met de geklopte eieren en dicht rollen.

n  Frituur de loempia's in een laag olie van 1 cm, en doe er eventueel meer olie bij tijdens het frituren, mocht dat nodig zijn.

n  Laat de loempia's niet te donkerbruin worden, dan zijn ze aangebrand.

n  Laat de gefrituurde loempia's op keukenpapier uitlekken.

n  Serveer het warm met koude zoet-pikante saus. Smakelijk!

 

Tips

  • Als je geen varkensvlees eet, vervang dit dan gewoon door gevogelte, rundvlees, gekookte eieren of gewoon groente reepjes naar keuze.
  • Bij het frituren van de loempia leg je de "naad", of de vochtig gemaakte opening naar beneden. Hierdoor zal de naad beter worden dichtgemaakt en zal de loempia niet uit elkaar vallen in de hete olie.
  • Wil je heel veel loempia's, dan kun je de ongekookte delen invriezen en ze bereiden/frituren wanneer dat nodig is -- je hoeft ze niet eerst te ontdooien.

Dit recept is goed voor +/- 50 loempia's.

 

Benodigdheden

  • Grote pan of wok.
  • Een andere koekenpan, voor het geval je niet dezelfde wilt gebruiken voor het hele recept.
  • Een bord waar je de loempia's op kunt rollen.
    Knoflookperser, rasper, schiller, mes, snijplank....

 

 

Culinaire Kookclub Houthalen