Fazantenfilet met
cantharellen en zachte mosterdpuree |
Ingrediënten Fazantenfilets (4
pers) n 4 fazantenfilets n 1 klont boter Ingrediënten Zachte mosterdpuree n
800 gr loskokende aardappelen n
100 ml melk n
1 klontje boter n
2 eetlepels mosterd (minder indien scherpe mosterd, meer naar
smaak) n
1 eetlepel fijngehakte
peterselie Ingrediënten Cantharellen n
500 gr cantharellen n
1 ui gepeld en fijngesneden n
2 tenen look geplet n
2 eetlepels witte Porto n
1 klontje boter Ingrediënten Afwerking n 2 eetlepels uienconfijt n
1 bosje verse
peterseliep |
|
Bereiding
n Laat de
fazantenfilets op kamertemperatuur komen
n Dep indien
nodig droog en kruid beide kanten met peper en zout
n Schil
ondertussen de aardappelen en breng ze aan de kook in een royale hoeveelheid
water
n Laat
volledig garen
n Terwijl de
aardappelen garen, kan je de cantharellen controleren op restjes uit het bos
(takjes, stukjes mos, grond...).Spoel ze absoluut niet
met water, dan gaat (te) veel smaak verloren
n Verhit een
braadpan
n Zorg dat ze
echt heet is en smelt er vervolgens een flinke klont boter in
n Schroei de
fazantenfilets erg kort langs elke kant, even kleuren is ruimschoots voldoende
n Leg ze in
een ovenschaal en leg daar een stukje aluminiumfolie op
n Laat nog 10
minuten garen in de oven op 120°C.
n Voeg een
vers klontje boter toe aan de braadpan
n Stoof de
fijngesneden ui met de geplette look aan
n Voeg daarna
de cantharellen toe en sauteer (temperatuur hoog houden,
regelmatig opschudden)
n Blus met de
witte porto en verlaag het vuur zodat de alcohol kan uitkoken en verdampen
n Werk naar
smaak af met zout en peper
n Houd warm
n Giet de
ondertussen gegaarde aardappelen af en stamp fijn
n Meng er de
melk, een klontje boter en de mosterd onder
n Voeg meer
melk toe indien je een smeuïger resultaat wenst
n Werk naar
smaak af met de fijngehakte peterselie, nootmuskaat, peper en zout
n Voorzie elk
bord van een keurig schepje zachte mosterdpuree, één fazantenfilet (vers uit de
oven, de dunne filets koelen snel af), vergezeld van een toefje uienconfijt, een schepje cantharellen en tot slot een takje
peterselie ter afwerking
n Heerlijk
met een glas krachtige rode wijn. Smakelijk!
Tip
n Focus
vooral op de gaartijd van het vlees, fazant is immers
erg delicaat. Het vlees moet nog rosé zijn, vandaar de korte gaartijd. Bovendien zijn fazantenfilets normaliter best
dun. Vermijd alleszins droog vlees, dat is absoluut niet smakelijk en zonde van
het - al bij al niet goedkope - vlees