Dulce de leche kerstdessert

 

Ingrediënten cake (8 pers)

n   150 gr roomboter

n   250 gr zelfrijzend bakmeel (gezeefd)

n   150 gr witte basterdsuiker

n   4 eieren

n   200 gr dulce de leche (+ extra voor garnering)

Ingrediënten ijs

n   250 ml melk

n   500 ml slagroom

n   6 eidooiers

n   25 gr kristalsuiker

n   1 blikje dulce de leche a 397 gr

Ingrediënten pistachekoekjes

n   125 gr poedersuiker

n   50 gr roomboter (kamertemperatuur)

n   50 gr melk

n   40 gr bloem

n   ½ vanillestokje

n   25 gr ongezouten pistache (+ extra voor garnering)

Extra

n   handmixer of standmixer

n   keukenmachine

n   ijsmachine

 

Dulce_de_leche_kerstdessert

 

Bereiding

n   Cake

n   Bekleed een vierkant bakblik met bakpapier en verwarm de oven voor op 180°C

n   Mix de roomboter, dulce de leche en basterdsuiker tot een luchtige massa

n   Mix de eieren er een voor een door

n   Spatel de bloem er in delen voorzichtig door

n   Bak de cake in ongeveer 30 minuten gaar en goudbruin

n   Als de cake is afgekoeld, bestrijk je de bovenkant met een dunne laag dulce de leche en snijd je de cake in de gewenste kleine porties

 

Dulce_de_leche_kerstdessert Dulce_de_leche_kerstdessert Dulce_de_leche_kerstdessert Dulce_de_leche_kerstdessert

 

n   Ijs

n   Meng de slagroom en melk in een pannetje en verwarm dit op middelhoog vuur. Let op dat het niet overkookt, dit kan vrij snel gebeuren

n   Scheidt de eieren en klop de eidooiers samen met de suiker tot het wit wordt

n   Meng de dulce de leche bij de geklopte eigelen en schenk het warme roommengsel erbij

n   Blijf mixen zodat de eieren niet kunnen gaan stollen

n   Schenk het mengsel opnieuw in de pan en laat het op laag vuur nog even garen

n   Blijf constant roeren, dit gaat het beste met een pannenlikker zodat je niets mist op de bodem van de pan

n   Je merkt dat de eigelen gaar zijn als je een op een lepel met je vinger een blijvende streep kunt trekken

n   Giet het mengsel in de ijsmachine en laat 40 minuten draaien

n   Je merkt vanzelf of het ijs hard genoeg bevroren is of dat het nog eventjes nodig heeft.

n   Haal het ijs uit de machine in een afgesloten bak en zet in de vriezer

 

Dulce_de_leche_kerstdessert Dulce_de_leche_kerstdessert Dulce_de_leche_kerstdessert Dulce_de_leche_kerstdessert

 

n   Pistachekoekjes

n   Verwarm de oven voor op 175°C

n   Maal de pistache noten fijn in de keukenmachine

n   Mix de boter luchtig in de keukenmachine

n   Laat de keukenmachine rustig draaien en voeg de poedersuiker in delen toe

n   Snijd de vanillestok door de helft en schraap het merg eruit, voeg dit toe aan het boter mengsel

n   Voeg langzaam in delen de melk en bloem toe

n   Blijf ondertussen mixen tot een glad beslag is ontstaan

n   Strijk het beslag dun uit op een siliconen bakmat of bakpapier

n   Bestrooi het dunne koekjesbeslag met de gehakte pistachenootjes

n   Bak de koekjes ongeveer 20 minuten tot ze goudbruin zijn, dit is afhankelijk van de dikte van het uitgestreken beslag

n   Laat de koekjesplaat ongeveer 5 minuten afkoelen en als de koekjesplaat hard is geworden kun je deze in stukken breken

n   Afwerking

n   Zet de blokjes cake op een bord

n   Leg pistache kruim op de plek waar je het ijs gaat leggen en strooi her en der een beetje extra

n   De overgebleven dulce de leche kun je op het bord spuiten of scheppen

n   Leg het ijs op de pistache kruim zodat het niet gaat schuiven en steek de pistachekoekjes in het ijs

n   Voor een snelle versie kun je ook kant en klaar ijs gebruiken

 

Culinaire Kookclub Houthalen