Reuzenravioli met verrassing

 

Ingrediënten (4 pers)

n   300 gr tipo 00-meel

n   7 middelgrote eieren (zo vers mogelijk)

n   1 snuifje zout

n   2 gr tarwebloem

n   600 gr verse spinazie

n   15 gr Parmigiano Reggiano

n   300 gr mascarpone

n   1 mespunt gedroogde nootmuskaat

n   50 gr ongezouten roomboter

n   10 verse salieblaadjes

Extra

n   pastamachine

n   spuitzak

 

 

Bereiding

n   Draai in de keukenmachine van het meel, 3 eieren en het zout een homogeen deeg

n   Haal het deeg door de pastamachine volgens de gebruiksaanwijzing

n   Stel de pastamachine in op een deegdikte van ± 1 cm en haal een deel van het deeg erdoor

n   Herhaal dat een paar keer met hetzelfde deeg en pas de dikte stapsgewijs aan tot 1 ŕ 2 mm

n   Je krijgt dan een heel gladde lap deeg van 15 ŕ 18 cm breed

n   Snijd de lap deeg in stukken van ± 30 cm lang

n   Bestuif de helft van de deegstukken met bloem en bedek elk stuk met vershoudfolie

n   Leg deze deegstukken op elkaar, rol op en bewaar maximaal 4 weken in de vriezer

n   De andere helft gebruik je om de ravioli te maken

n   Steek 8 cirkels van Ř 11 cm uit het deeg (bijvoorbeeld met een kommetje)

n   Laat ze afgedekt met een schone theedoek rusten tot je ze gaat koken

n   Kook voor de vulling de spinazie kort in water met zout

n   Giet af (knijp er zo veel mogelijk water uit), laat afkoelen en hak fijn

n   Rasp de Parmezaanse kaas

n   Meng de spinazie in een kom met de mascarpone (of ricotta), 2/3 van de kaas en de nootmuskaat

n   Schep het in de spuitzak

n   Spuit een krans spinazievulling op het midden van elke pastacirkel en zorg voor genoeg ruimte in het midden om er een eidooier in te leggen

n   Spuit nog een krans vulling boven op de eerste en zorg dat er nog steeds ruimte voor de dooier is

n   De totale hoogte moet 1˝ cm zijn

n   Splits 4 eieren

n   Leg voorzichtig een eidooier in de open ruimte

n   Bestrijk de pasta rondom de vulling met water

n   Leg er een tweede pastacirkel op en druk beide lagen rondom de vulling stevig op elkaar. Zorg dat je het midden niet plet; gebruik eventueel een vork

n   Vul zo ook de overige cirkels zodat je uiteindelijk 4 reuzenravioli hebt

n   Laat de ravioli in een pan met ruim kokend water met zout glijden (1 of 2 tegelijk) en laat 5 minuten koken

n   De pasta wordt gaar, de dooiers blijven zacht

n   Verwarm de boter en salie in een kleine koekenpan rustig tot de boter schuimt

n   Leg op elk bord een raviolo en giet de hete boter erover

n   Bestrooi met zout, peper en de rest van de Parmezaanse kaas

n   De verrassing is de ‘explosie’ van de heldergele dooier als je je vork erin steekt

 

 

 

Culinaire Kookclub Houthalen