Gebraad
van lamsmanchettes met saffraan |
Ingrediënten
(4 pers)
n 1 kg lamsmanchettes (in hun geheel,
±300 gr elk)
n 1 wortel
n 1 sjalot
n ½ ui/1/2 teentje knoflook
n 2 dl vleesbouillon (1/2 blokje
opgelost in 2 dl heet water)
n 1½ dl room
n 1 eetlepel boter
n 1 eetlepel olijfolie
n Topaz-kruiden:
1 capsule saffraan
1 blaadje laurier
rozemarijn
tijm
n Peper en zout
Voorbereiding
n Laat de oven 10 min. voorverwarmen
op 200°C
n Smelt 1 eetlepel boter in een pan en
stoof hierin de fijngesneden wortel, ui en sjalot
n Kruid met de geperste knoflook,
laurier, tijm, rozemarijn en saffraan
n Voeg 2 dl bouillon toe
n Laat 15 min zachtjes sudderen
(afgedekt)
Bereiding
n Strijk de gebraadjes lichtjes in met
olijfolie en schuif ze in de oven.
n Zet ze 8 min. onder de grill
n Draai het vlees om en giet de
basissaus erbij
n Laat nog 5 4 6 minuten verder braden
n Kruid met peper en zout
n Haal het vlees uit de schotel en
laat rusten in de uitgeschakelde oven terwijl U de saus afwerkt
n Zeef de saus over een brede pan en
voeg de room toe
n Laat op een hevig vuur inkoken
Afwerking
n Verdeel in sneetjes, tussen de
beentjes door.
n Geef er de saus apart bij en serveer
met fijne boontjes en kroketten of aardappelgratin
Praktische
tip
n Vraag aan de beenhouwer om de manchettes
aaneen te laten. Zo hebt U kleine gebraadjes van elk ongeveer 300 gr.
Wijnadvies
n Château Coufran, Cru Bourgeois A.C.
Haut-Medoc – volle, vlezige wijn met dieprode kleur. Soepele, fluweelachtige
smaak en lange afdronk
n La pastorale – A.C. Côtes de Fronsac
– Prettige bordeaux die heel sterk aanspreekt door zijn charmant boeket van
rood fruit, gecombineerd met zijn krachtige en robuuste smaak
Knolselder met hazelnoten |
Ingrediënten
(4 pers)
n 750 gr knolselder
n 1 middelgrote aardappel
n 2 eetlepels Vandemoortele
delicatesse Olie Hazelnoot
n 50 gr gepelde hazelnoten
Bereiding
n Snij de knolselder en de aardappel
in even grote partjes
n Kook samen gaar in gezouten water.
Giet het water af en pureer de groenten
n Rooster ondertussen de hazelnoten in
een droge pan met antiaanbaklaag
n Maal de hazelnoten in de
keukenrobot. Meng de olie en de noten door de knolselderpuree
Tip
n Heerlijk bij wild!
n Zet een busje Knorr Aromat
Smaakverfijner Standaard op tafel voor extra smaak
Gevulde courgettes met champignons |
Ingrediënten
(4 pers)
n
3 grote
courgettes
n
500 gr
champignons
n 2 eetlepels boter
n 3 eetlepels room
n enkele takjes dragon
n geraspte gruyère
n peper en zout
Bereiding
n Maak de courgettes schoon
n Breng in een pan water met zout aan
de kook en kook de courgettes daarin 20 min gaar
n Neem ze uit de pan en ze snijd elk
in 3 grote stukken
n Hol van elk stuk een beetje uit maar
zo dat er nog een bodem overblijft
n Laat de stukken omgekeerd uitlekken
en zet ze dan in een vuurvaste schotel
n Maak de champignons schoon en snijd
ze in plakjes
n Smelt wat van de boter in de pan en
laat de champignons daarin opkomen. Voeg de schoongemaakte en in stukjes
gesneden takjes dragon toe en roer de room door het mengsel
n Vul de stukken courgette met het
champignonmengsel
n Bestrooi het geheel met klontjes
boter
n Strooi dan de geraspte kaas erover
en laat het gerecht gratineren en door en door warm worden
Tomatengarnituur |
Ingrediënten
(4 pers)
n 4 tomaten
Bereiding
n Tomaten halveren met een kartelrand
n Bestrooien met look, sjalot en kaas
- Eventueel kruiden met peper en zout
n Gedurende ± 20min in een
voorverwarmde oven plaatsen