Gebraad van lamsmanchettes met saffraan

 

 

Ingrediënten (4 pers)

n       1 kg lamsmanchettes (in hun geheel, ±300 gr elk)

n       1 wortel

n       1 sjalot

n       ½ ui/1/2 teentje knoflook

n       2 dl vleesbouillon (1/2 blokje opgelost in 2 dl heet water)

n       1½ dl room

n       1 eetlepel boter

n       1 eetlepel olijfolie

n       Topaz-kruiden:
1 capsule saffraan
1 blaadje laurier
rozemarijn
tijm

n       Peper en zout

 

Voorbereiding

n       Laat de oven 10 min. voorverwarmen op 200°C

n       Smelt 1 eetlepel boter in een pan en stoof hierin de fijngesneden wortel, ui en sjalot

n       Kruid met de geperste knoflook, laurier, tijm, rozemarijn en saffraan

n       Voeg 2 dl bouillon toe

n       Laat 15 min zachtjes sudderen (afgedekt)

 

Bereiding

n       Strijk de gebraadjes lichtjes in met olijfolie en schuif ze in de oven.

n       Zet ze 8 min. onder de grill

n       Draai het vlees om en giet de basissaus erbij

n       Laat nog 5 4 6 minuten verder braden

n       Kruid met peper en zout

n       Haal het vlees uit de schotel en laat rusten in de uitgeschakelde oven terwijl U de saus afwerkt

n       Zeef de saus over een brede pan en voeg de room toe

n       Laat op een hevig vuur inkoken

 

Afwerking

n       Verdeel in sneetjes, tussen de beentjes door.

n       Geef er de saus apart bij en serveer met fijne boontjes en kroketten of aardappelgratin

 

 

 

Praktische tip

n       Vraag aan de beenhouwer om de manchettes aaneen te laten. Zo hebt U kleine gebraadjes van elk ongeveer 300 gr.

 

 

 

Wijnadvies

n       Château Coufran, Cru Bourgeois A.C. Haut-Medoc – volle, vlezige wijn met dieprode kleur. Soepele, fluweelachtige smaak en lange afdronk

n       La pastorale – A.C. Côtes de Fronsac – Prettige bordeaux die heel sterk aanspreekt door zijn charmant boeket van rood fruit, gecombineerd met zijn krachtige en robuuste smaak

 


 


Knolselder met hazelnoten

 

Ingrediënten (4 pers)

n       750 gr knolselder

n       1 middelgrote aardappel

n       2 eetlepels Vandemoortele delicatesse Olie Hazelnoot

n       50 gr gepelde hazelnoten

 

Bereiding

n       Snij de knolselder en de aardappel in even grote partjes

n       Kook samen gaar in gezouten water. Giet het water af en pureer de groenten

n       Rooster ondertussen de hazelnoten in een droge pan met antiaanbaklaag

n       Maal de hazelnoten in de keukenrobot. Meng de olie en de noten door de knolselderpuree

 

Tip

n       Heerlijk bij wild!

n       Zet een busje Knorr Aromat Smaakverfijner Standaard op tafel voor extra smaak

 

 


Gevulde courgettes met champignons

 

Ingrediënten (4 pers)

n       3 grote courgettes

n       500 gr champignons

n       2 eetlepels boter

n       3 eetlepels room

n       enkele takjes dragon

n       geraspte gruyère

n       peper en zout

 

Bereiding

n       Maak de courgettes schoon

n       Breng in een pan water met zout aan de kook en kook de courgettes daarin 20 min gaar

n       Neem ze uit de pan en ze snijd elk in 3 grote stukken

n       Hol van elk stuk een beetje uit maar zo dat er nog een bodem overblijft

n       Laat de stukken omgekeerd uitlekken en zet ze dan in een vuurvaste schotel

n       Maak de champignons schoon en snijd ze in plakjes

n       Smelt wat van de boter in de pan en laat de champignons daarin opkomen. Voeg de schoongemaakte en in stukjes gesneden takjes dragon toe en roer de room door het mengsel

n       Vul de stukken courgette met het champignonmengsel

n       Bestrooi het geheel met klontjes boter

n       Strooi dan de geraspte kaas erover en laat het gerecht gratineren en door en door warm worden

 

 


Tomatengarnituur

 

Ingrediënten (4 pers)

n       4 tomaten

 

Bereiding

n       Tomaten halveren met een kartelrand

n       Bestrooien met look, sjalot en kaas - Eventueel kruiden met peper en zout

n       Gedurende ± 20min in een voorverwarmde oven plaatsen

 

Culinaire Kookclub Houthalen