Ossenhaas met béarnaisesaus

 

 

Ingrediënten (4 pers)

n       4 ossenhazen

n       béarnaisesaus

n       4 sneetjes brood

n       1 bussel asperges

n       boter

n       witte wijn

n       aardappelbloem

n       fijngehakte peterselie

n       schijfjes tomaat

 

Ingrediënten béarnaisesaus

n       Hollandse saus

n       3 sjalotten (of 1 ui)

n       1 takje dragonkruid

n       1 takje tijm

n       1 laurierblad

n       1 dl azijn

n       peper en zout

 

Bereiding

n       Asperges schoonmaken en koken

n       Bak de ossenhaas in boter

n       Snijd de sneetjes brood op grootte van de ossenhaas en bak of rooster ze

n       Werk de vleessaus af met enkele lepels witte wijn en bind ze

n       Breng de broodsneden op een schotel en schik hierop de ossenhaas

n       Overgiet elk stuk vlees met wat vleessaus en breng op elk een lepeltje béarnaise

n       Versier verder met de asperges, de schijfjes tomaat en de peterselie

 

Bereiding béarnaisesaus

n       Alle bestanddelen samen tot de helft laten inkoken, door een fijne zeef steken of mixen (laurier en tijm uitgezonderd)

n       De massa aanlengen met water tot 1 dl

n       Dit vocht vervangt het water voor de Hollandse saus

n       Verder werken zoals voor Hollandse saus:

n    2 eierdooiers kloppen met het verkregen vocht in bain-marie

n    150 gr boter onderroeren

n    Er nog een weinig gehakte peterselie aan toevoeggen

 

Tip

n       Béarnaisesaus wordt gebruikt bij geroosterde biefstuk en gefruite vis

 

Culinaire Kookclub Houthalen